Института на Цонева с няколко предложения за изборното законодателство

  • 21 октомври 2014 13:41

  • 1699
  • 4
Института на Цонева с няколко предложения за изборното законодателство
© Булфото

Въвеждане на задължителна преференция и премахване на възможността един кандидат да бъде с две листи, настояват от Института за развитие на публичната среда за промени в изборното законодателство, предаде репортер на Novini.bg.

Преференцията трябва да бъде задължителна, за да може да изпълни своите функции. Гласуване без отразена преференция да се отчита като недействителен глас, искат още от там.

Да се премахне условието на парламентарни избори да се отчитат служебни преференции за водача на листата. Ако преференцията е задължителна, тази опция отпада, посочиха хората на Антоанета Цонева.

Също така те искат всеки кандидат да се кандидатира само в една партийна листа.

От института държат за премахване на номерата в листите вляво на бюлетината и да остане само изписването на имената на партиите и коалициите в реда изтеглен чрез жребий. Така според тях ще се избегне объркване в избирателите, а номера ще има само вдясно, където са кръгчетата с преференциите.

Също така от института препоръчват ЦИК да бъде професионална организация, съставена от 9 до 11 членове, да отпаднат политическите квоти при структуриране на комисията.

От ИРПС смятат за редно още фигурата представител на политическа партия в наблюдението на изборния процес да бъде премахната, тъй като имала неясни функции и статут.

Също така държат да бъдат въведени регионални преброителни центрове, които да гарантират висока степен на публичност и прозрачност в работата на изборната администрация.

Да се обособи самостоятелен МИР в чужбина държат от института на Цонева.

Последвайте канала на

1699 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
AJ4A

2014.10.22 | 08:55

4
А КОЯ беше тази Цонева???? Не беше ли другарче на Ивет Добромирова????? А КОЯ беше тази Ивет???? КОЙ е бащата на съпруга на Ивет???? КОЙ е бизнес съдружник на съпруга на Ивет????? Ааааааааааа, я си затваряйте човките бе ......... комунистически карикатури!!!!
mxm

2014.10.22 | 07:25

3
a za6to ne sprete tezi s dvoino grajdanstvo izvun evropeiskiq sauz da glasuvat ?
Аз

2014.10.22 | 07:25

2
Не мисля, че има смисъл от МИР за чужбина. С другото съм съгласен!

2014.10.22 | 07:25

1
НИКОЙ НЕ ТИ ИСКА МНЕНИЕТО НИТО ТОВА НА ЦОНЕВА. ДА СИ ГЛЕДА РАБОТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини