Социолог: Трудно ще се състави устойчива коалиция

  • 15 октомври 2014 13:42

  • 1443
  • 1
Социолог: Трудно ще се състави устойчива коалиция
©

Президентът свиква Народното събрание 22 дни след изборите, защото след предсрочния вот победителят не е съвсем победител.

Това заяви социологът Михаил Мирчев пред БНР непосредствено след изявлението на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, в което той обяви, че ще свика депутатите на 27-ми октомври. "ГЕРБ очевидно ще поеме отговорността за следващото правителство, но трябва да се нагърбят с неприятни коалиционни партньори. Много е тежка ситуацията да направят математическата сметка до 125-130 депутати. И още повече - как ще гарантират тези депутати стройно и дисциплинирано след това да правят съответните гласувания. Много е сложна тяхната задача, затова им трябва време и президентът услужливо им дава това време", категоричен беше той.

Мирчев коментира и възможните варианти за съставяне на кабинет. "Изглежда ми вариант 3 или 4 формации, които ще участват в правителството и ще застанат официално зад него. Поне две от тях вече са се разделили, така че по-скоро ще имате формацията, на която като титул ще виси коалиционен партньор, хем ще се знае, че това всъщност не е цялата формация, а две или три от партиите, които участват вътре, представени чрез 2 или 3 от водещите си личности като министри. Може би тук е най-трудната задача – самите формации да дадат съгласието си името им да се включи в коалицията и второ да се види може ли да се избегнат, поне на първо време, много яростни публични междуличностни и междупартийни конфликти на тези бъдещи коалиционни партньори на ГЕРБ", прогнозира той.

Според Михаил Мирчев такива конфликти биха могли да възникнат с Реформаторския блок. Той е на мнение, че ДПС при всички варианти ще играе заедно с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, тъй като интересите им го налагат, но официално ще бъдат извън коалицията. Мирчев смята, че няма да може да се състави устойчива коалиция: "Вероятно Борисов ще застане отново като премиер, а той като характерологичен тип много добре се справя с една структура, която умее да му се подчинява. Докато в момента под него ще има една структура, която дефинитивно няма да му се подчинява. А той мисля, че няма да прояви съответната гъвкавост и умения да лидерства върху такава управленска много сложна конфигурация. Така че това е един личностен характерологичен момент, който може в крайна сметка да се окаже решаващ и ще води много бързо към изключителна нестабилност на тази коалиция, която тръгва с оптимизма на нещо стабилно", завърши социологът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не е обективен

2014.10.17 | 00:55

1
михаил мирчев е баща на кандидат-депутат от бсп

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини