Различията между ГЕРБ и БСП се оказаха непреодолими (видео+снимки)

  • 13 октомври 2014 14:00

  • 11082
  • 23
Различията между ГЕРБ и БСП се оказаха непреодолими (видео+снимки)
©

Стартирахме нов вид политическо общуване между политическите партии. Повече от 4 часа в режим на взаимно поставяне на приоритети, съзнавайки, че носим отговорност пред избирателите, се опитахме да постигнем съгласие. Изказвам задоволството си от тези консултации.

Това обяви на специален брифинг в Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, след приключването на консултациите за съставяне на правителство между ГЕРБ и БСП. Изложихме пред колегите си позициите. Има такива, които ни разделят, но това е нормално, каза още Цачева. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви около кои приоритети са се обединели двете партии. Евроатлантическата ориентация на България, подобряване на бизнес средата, влизане в единния европейски енергиен съюз и възстановяването на доверието на ЕК към България, както и възстановяването на плащанията по европрограмите. По други 8 приоритета на се разбрахме. Това са темите за КТБ, инфраструктурните проекти, финансовото и данъчното облагане. Другите ни непреодолими различия са в енергетиката. Ще кажа само АЕЦ "Белене" и цената на тока, заяви Стоянова.

Около структурите и правомощията на ГДБОП и ДАНС също имаме различия. Категорично не сме съгласни с политиката за реиндустриализация на икономиката, чрез инвестиране от държавата. Държавата може да създава условия за бизнес, а не да бъде собственик на предприятия. За реформите в образованието, здравеопазването и пенсионната система също имаме различия. За съжаление се оказа, че различията между нас са много повече, отколкото допирните точки. Нашите избиратели са гласували за нас, за да изпълняваме нашата програма, завърши Стоянова.

Имаме едно политическо изискване. Трябва да се даде ясна политическа оценка на управлението на кабинета "Орешарски", за да не повтаряме неговите грешки. От БСП не определят политиката на този кабинет като грешка. Ние сме убедени, че това управление беше вредно за България и спря демократичното развитие на страната. Имаме диаметрални противоречия с БСП. Ако те решат да отстъпят от своите червени разделителни линии, ние ще разговаряме отново с тях, допълни различията Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. от ГЕРБ.

Думата от БСП взе Янаки Стоилов. Тези разговори бяха конструктивни. Нашето убеждение е, че на страната е необходима стабилност. Политическа, финансова, но и социална. Нови предсрочни избори не са добро решение на политическата криза. Нашите червени линии не са разделителни. Те открояват нуждите на обществото по най-острите проблеми. Тези линии нямат за цел да разделят политическите партии. Една такава линия е цената на тока. От ГЕРБ ни заявиха, че това не е тема за разговор между политиците. Ние сме на мнение, че цената на тока не трябва да расте и това е работа на политиците, заяви Стоилов. Другото голямо различие между нас се оказа КТБ. В този момент е наложително да се предприемат действия за стабилизиране на държавата и приходните агенции. Трябва ни силно, но не силово МВР. Настояваме за регулиране на монополите. Оспорваме част от кадровите промени на служебното правителство, които са насочени спрямо БСП, разкри още от разминаванията Стоилов.

Очакваме първата политическа сила да поеме отговорността за съставяне на правителство. В общи линии от ГЕРБ представиха коректно точките, по които се разминаваме. Ние разглеждаме държавата не само като регулатор на пазара, но и като добър собственик и инвеститор. Въпросът за реиндустриализацията подлежи на още коментари, но ни се надявахме, че ГЕРБ ще отстъпят от своите гледни точки по тази тема. Най-трудната задача пред нас е да възвръщаме доверието на гражданите в нас политиците. Предстоят разговори между ГЕРБ и другите парламентарно представени партии. Ние отчитаме, че ГЕРБ имат правото да провеждат своята политика, защото са първа политическа сила. Това не изключва търсенето на допирна точка. Относно времетраенето на новото правителство, ние не сме поставяли лимитиращи граници. Новият кабинет трябва да стартира с ясна политическа подкрепа и ясни политически цели. Относно правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 сме на мнение, че то работи при доста трудни обстоятелства, завърши Стоилов.

Нямахме за цел да подписваме каквото и да е било споразумение с БСП. Търсихме допирните точки, по които можем да търсим подкрепа от БСП, заяви Цачева. Споразумение се подписва от партиите, които ще участват в новото управление. Това не изключва търсенето на допирни точки, допълни я Янаки Стоилов. Начинът, по който са формулирани червените линии и броят граждани, които стоят зад стях, сме учудени от упорството на БСП да отстъпят от тях. Към този момент по скоро не виждам как ще бъде съставен кабинет между ГЕРБ и БСП, категорична беше Цачева. Там където имаме съвпадение с ГЕРБ ще ги подкрепим в пленарна зала. Оставят обаче няколко теми, по които имаме основни разминавания и различия, отговори на журналистически въпрос Стоилов.

На пресконференцията стана ясно още, че двете страни категорично не са разговаряли за министерски постове. ГЕРБ имат право да съставят кабинет. Тяхно право е и да искат оценка на кабинета "Орешарски", но също така трябва да има оценка и за политическото говорене в 42-то Народно Събрание. ГЕРБ бяха тези, които нажежаваха работата на държавните институции, заяви Атанас Мерджанов от БСП.

Снимки от днешните консултации може да разгледате тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11082 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
BBisPedal

2015.04.06 | 08:33

23
ГЕРБ досега нито веднъж не са печелили избори! Всичко е било фалшификации и купуване на гласове! Тиквата е бил незаконно избран и е престъпник! Сега пак се канят да фалшифицират изборите!!! Няма да мине номера!
Алоо...

2015.04.06 | 08:33

22
Волене пак ли си тука,болна турска курва! Лаеш ли помяр,лай твоита мама продажна......
Сесил Каратанчева

2014.10.14 | 13:11

14
Бойко искаше да ме пори когато бях на 14 :(
Крум Усаински - Крупник

2014.10.17 | 07:36

21
Прав си сикаджията Бойкооглу освен че е педофил подари и кученце на Доган това е най-гнуснатото извратено продажно копеле което някога се е раждало по нашите земи !

2014.10.16 | 13:30

20
Е тука с това държавата може да създава условия за бизнес, а не да бъде собственик на предприятия.Навсякъде се вижда че частниците не ги интересува народните неволи а мислят само как по бързо да забогатеят.
Ares

2014.10.15 | 22:29

19
Абсолютно всички наши партии обслужват чуждите интереси, а българските интереси са в девета глуха, както винаги. Превърнали сме се в една васална държава, обслужваща интересите на САЩ, ЕС и Турция. Трагикомедия.

2014.10.14 | 15:26

18
ИЗБОРИИИИИИ ! АТАКА НА ВЛАСТ ! ВОЛЕН ПРЕМИЕР! ТОВА Е НЕИЗБЕЖНОТО БЪДЕЩЕ ! КОЛКОТО ПО - СКОРО , ТОЛКОВА ПО - ДОБРЕ ! ТИКВИТЕ В КИРЕЧА ! КОЛКОТО ПО - СКОРО ОЩЕ ПО - ДОБРЕ ! АТАКАААААА !
Intel® Core™ i5-4670K

2014.10.13 | 22:37

13
Викай по-силно сидерасте, не те чувам, много сте малко :)))))))))))))))

2014.10.14 | 15:26

17
ХАЙДЕ БЕ , ТИКВИ ПРОСТИ ГЕРБЕРАСТКИ , ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИТЕ КАТО П,УТКИ МИРИЗЛИВИ ?! Само на един въпрос ми отговорете ! Ще подобрите ли живота в България ИЛИ ще го влошите ?! Мълчите , защото ще го влошите , вашата мама ! От 9 кладенеца вода ще носите колко трудни , но необходими \" РЕФОРМИ \" са необходими , а в същото време ще КРАДЕТЕ като обезумели ! Затова , САМО АТАКА !
Intel® Core™ i5-4670K

2014.10.13 | 22:36

12
много тихичко викаш по-силно по-силно, не ви чувам, много сте малко, не ви чувам от милионите около мен :)))))))))))))))

2014.10.14 | 15:25

16
Hello mr Pumpkin
Бойко ТИКВАТА ПРОСТА

2014.10.14 | 13:11

15
Помооооощ ! Помоооооощ вееее ! Варда , вардаааа веее дайбамаамууууу.... , изпързаляха мееее , пуснаха ме по улеяяяяяя! Мамаимдайбааааа..... ! Цопнах у лайнатаааа... , глътна няколкууу и шъ пуснат водатааааа.... Басимаматааааааа.....! АТАКАААААААА ......, Цецоуууууууу бира давайййййййй! Мишооооо , посрещааааааай ...... АТАКАТА ИДИИИИИИ ! РАЗГЕЛЕ !!!

2014.10.13 | 18:27

2
Различия винаги ще има.Не може плюс и минус да дадат някакъв резултат.Винаги ще бъде нула. Колко жалко за народа.
обезпаразитяване

2014.10.13 | 20:44

11
Формулата ти е грешна. Всяко число умножено по 0 е равно на 0. Няма как да рабориш с БСП и да очакваш просперитет, развитие, прогрес или каквото и да е конструктивно. Паразита единствено консумира, размножава се и заразява. Няма как да си добре с паразит в тялото си. Знаете каво трябва да се прави с паразитите ...

2014.10.13 | 20:44

10
Бсп-1 и Бсп-2 не се разбраха за гепенето!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини