Доналд Туск: България е готова за Шенген

  • 20 май 2011 14:47

  • 1040
  • 0
Доналд Туск: България е готова за Шенген
©

България е изпълнила всички технически критерии, за да бъде приета в Шенгенското пространство.

Границите ви са строго контролирани, водите добра бюджетна политика. По всички въпроси относно ЕС България и Полша имат общи виждания и приоритети.

Това заяви министър-председателят на Полша Доналд Туск след срещата си с българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят е на двудневно работно посещение в Полша.

“Ще настояваме за включването на България и Румъния към Шенген още през 2011 г.”, категоричен е г-н Туск. От своя страна премиерът Борисов изтъкна, че по линия на финансовата стабилност и развитие на икономиката трябва да се даде шанс на държавите от балканския регион да положат съвместни усилия, за да изпълнят необходимите изисквания за присъединяване - съответно към Шенген и Европейския съюз.

„Ще участваме активно в изработването и изпълнението на общи механизми за по-строг граничен контрол”, каза още министър-председателят. По думите му реформите, подобряването на инфраструктурата, политиката, която води полското правителство, служат за добър пример.

Той поздрави колегата си с предстоящото председателство на Европейския съюз от 1-ви юли тази година като изтъкна подкрепата, която полската страна има в лицето на България и пожела успех на колегата си Доналд Туск.

„Положихме всички усилия за изпълнение на изискванията по Шенген и очакваме нашите партньори да признаят постигнатото от нас.”, подчерта министър-председателят Борисов. По темата за разширяването на ЕС България постави акцент върху възможни действия за приключване на преговорите за присъединяването на Хърватия. Българският премиер съобщи, че правителството настоява за подписването на Пакт относно финансовата стабилност, който ще задължи всеки следващ властимащ в страната ни да спазва политика на 3 % финансов дефицит.

Сред разговорите стана ясно, че позицията на двете страни относно избора на кандидат за изпълнителен директор на Международния валутен фонд е единна и той трябва да бъде представител от европейския регион. По думите на премиера Борисов до края на деня се очаква да бъде готов доклада на фонда за България, който ще отчете добрата работа на правителството.

Последвайте канала на

1040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини