Служители на "Напоителни системи" заплашват с национален протест

  • 03 септември 2014 10:25

  • 1268
  • 0
Служители на "Напоителни системи" заплашват с национален протест
©

Служители на "Напоителни системи - клон "Мизия", протестираха един час пред сградата на предприятието във Враца с искане да им бъдат изплатени забавените за три месеца заплати.

Събралите се около 50 служители - членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", приеха декларация, която ще бъде изпратена на Министерството на земеделието и храните, областния управител на Враца, местните власти.

В нея се казва, че работещите в "Напоителни системи - клон "Мизия", са изпълнили своите задължения, като не са допуснали аварии и са поддържали сложни и големи хидросъоръжения в Северозападна България, включително защитните диги по брега на Дунав в района на Козлодуй и атомната централа. Въпреки това те не са получили пълния размер на заплатите си за май, както и нищо от възнагражденията си за юни и юли.

Главният инженер на предприятието във Враца Иво Данаилов посочи, че служителите от област Враца първи са се отзовали при бедствието в Борован, Нивянин, Бяла Слатина, Крушовица и Мизия, предизвикано от придошлите води на река Скът, въпреки че язовирите и речните диги не са собственост на "Напоителни системи", а на общините и държавата. "Направихме го, защото единствени разполагаме с хидроинженери, и е наш дълг, въпреки че трети месец сме без заплати", посочи той.

В "Напоителни системи - клон "Мизия", работят 180 служители, от които 111 са в област Враца, съобщи Марияна Манчева, ръководител на отдела "Човешки ресурси". Средната заплата в клона е 440 лева, уточни тя в отговор на въпрос на БТА.

Директорът на Областната инспекция по труда Румен Младенов посочи, че дължимите за май трудови възнаграждения на работниците са изплатени 60 на сто след предписание.

Предписания са връчени на ръководството и за забавените дължими заплати за юни и юли, които най-вероятно също ще бъдат изплатени в същия размер, защото иначе се налагат санкции, допълни той.

Към протеста се включиха и служители и работници на клона на държавното дружество "Напоителни системи" в Търговище. Тази сутрин те протестираха в продължение на един час. Повод за недоволството са неизплатените заплати и осигуровки от юни насам, каза председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Елена Андонова, цитирана от БТА.

По думите на Андонова в търговищкия клон работят близо 60 души, а в целия клон "Долен Дунав", който обхваща и Русе, съставът надхвърля 180 души. Според нея една от възможните причини за забавянето на заплатите би могло да бъде и по-малкото работа през тази година, която бе дъждовна и не е имало нужда от по-обилно напояване. Досега от дружеството са подали на стопаните близо 720 000 кубика вода, докато през минали години подадената вода за напояване е надхвърляла 1 000 000 кубика.

Протестират и колегите ни от Видин, Враца, Монтана, Русе, обяви Андонова и допълни, че общата сума, която дължи дружеството заплати и осигуровки надхвърля 3,5 млн. лева.

Протестиращите настояват парите им да бъдат изпратени до края на септември. Ако не се случи това, ще бъде организиран национален протест пред Министерството на земеделието и храните.

Последвайте канала на

1268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини