Партиите на опашка пред ЦИК за изборите

  • 13 август 2014 06:15

  • 1130
  • 0
Партиите на опашка пред ЦИК за изборите
©

Дълги опашки от мераклии да седнат зад депутатска банка се очертава да се образуват пред ЦИК в последните възможни дни за регистрацията за парламентарните избори. Причината е, че голяма част от партиите и коалициите, които ще се състезават за народната любов на 5 октомври, не бързат с подаването на документи, твърди в. "Монитор”.

В същото време изборната администрация очаква доста по-сериозен наплив за вота за НС в сравнение с този за Европейския парламент през май, когато се явиха 21 формации и 3 независими кандидати. Това пролича от по-големите суми, които ЦИК поиска преди дни, за медийни пакети за формациите без държавна субсидия. Освен това парламентарният вот по принцип е по-примамлив, защото дава шанс на партиите, изкарали над 1% подкрепа, да се наредят на държавна хранилка за субсидии и офиси на тънък наем. На предсрочните избори през 2013 година желание за участие заявиха 45 формации.

Изборната администрация отвори врати за регистрация вчера сутринта и ще ги затвори идната сряда точно в 18 часа. В първия ден обаче само ГЕРБ подаде документи. За да спазят традицията си за регистрация под №1, в продължение на 2 седмици представители на младежката организация на партията дежуряха денонощно на стълбите пред бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК, и пазиха ред. Като пълна гаранция, че никой няма да ги изпревари в последния момент, вчера сутринта зам.-шефът на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа подрани с 20 минути и чинно изчака пред заключените врати да стане 9 часа и ЦИК да стартира с приемането на документи. Партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г събрала над 40 000 подписа при необходими едва 2500. „Нашите амбиции са големи. Борим се за първи резултат, но с голяма разлика и с депутати над 121”, обяви Цветанов след подаването на документите. Той уточни, че ГЕРБ финализира процеса по редене на листите си, като той самият отново ще оглави две от тях – едната със сигурност във Велико Търново, а другата - в Благоевград или в София.

Освен ГЕРБ обаче никоя от другите големи партии не смята да се записва за изборите още в първите възможни дни. „Тези надпреварвания за първа регистрация са излишни. Важното е процедурата да бъде законосъобразна”, коментира новият говорител на БСП Атанас Мерджанов. Социалистите по всяка вероятност ще подадат документите си в ЦИК едва следващата седмица, тъй като първо трябва да проведат консултации с коалиционните си партньори, с които ще се явят на вота. Червените смятат да преименуват обединението си от „Коалиция за България” на „БСП - лява България”. Тепърва трябва да се уточни и форматът й, тъй като има идея за промяна в броя на партиите. Тези щекотливи въпроси ще започнат да се обсъждат едва след пленума на социалистите утре, когато ще се определят водачите на листите.

ДПС също планира да внесе документите си в ЦИК следващата седмица, без все пак да чака последния момент. Регистрацията е планирана за понеделник, уточниха от движението. По-експедитивни ще се опитат да бъдат от Реформаторския блок, чиито представители обмислят да се запишат за участие в петък. Куп малки формации обаче, които по традиция имат затруднения в събирането на необходимия брой подписи, ще оставят регистрацията си за последния момент.

Междувременно вчера служебният премиер проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска привика на „Дондуков” 1 ръководството на ЦИК за координиране на действията по организацията на изборите. Вече стана ясно, че в крайна сметка министър-председателят се нагърби лично да отговаря за този приоритетен за кабинета въпрос след отказа на Красимира Медарова да стане министър по изборите. След срещата си с изборната администрация той потвърди, че ще назначи за свой съветник по организацията на вота бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която ръководеше Гражданския борд за честни и прозрачни избори в служебния кабинет „Райков”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини