Бобева: Надявам се, че тази зима няма да има икономически протести

  • 05 август 2014 11:14

  • 2864
  • 11
Бобева: Надявам се, че тази зима няма да има икономически протести
©

Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София., вицепремиер по икономическата политика в оставка, съобщи, че на последното си заседание Министерския съвет е одобрен докладъ, оценяващ щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново на 495 млн. евро. Пред БНР тя обясни, че на тази основа са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК в понеделник. Ако това не е сторено, те ще бъдат изпратени днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство. Наводненията в Мизия не са отразени в доклада, защото са станали по-късно, уточнява Бобева.

В документа има искане за финансова и техническа помощ, както и помощ за превенция. Отпусната сума зависи от преценката на ЕК.

Бобева коментира и актуализацията на бюджета на НЗОК за сметка на свиване с 5% парите на министерствата. Според нея това няма да е фатално за работата на ведомствата. "Бюджетът на държавата е като бюджета на едно семейство. Простираш се според чергата, правиш това, което можеш да правиш. Ние внесохме нашето предложение, отчитайки рисковете, които стоят през следващите месеци. Между другото в историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да оставя пари за следващо", подчерта Бобева.

Бобева обяви, че се надява, че всяко следващо правителство добре осъзнава отговорността и възможностите, за да поеме властта. Според вицепремиера в оставка няма правителство което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения.

"На мен ми се струва, като член на това правителство, че ние, все пак, бяхме в една добра ситуация като правителство, че имахме само политически протести. Ние нямахме сериозни икономически проблеми и протести по улиците. Да не забравяме как подаде оставка правителството на ГЕРБ. Аз не си спомням някое правителство да си е тръгнало с фанфари, но истината е, че при всички лъжи, които се изсипаха за нашето правителство, ние нямахме сериозни икономически протести, защото се опитвахме да балансираме между трудната политическа ситуация и стабилност, и реалните искания на хората и перспективите за икономическо развитие. Много се надявам, че тази зима няма да ни изправи пред истински икономически протести", подчерта Бобева.

Бобева съобщи, че над 500 млн. лв. държавни пари са изтеглени от КТБ в унисон с постановлението на предишното служебно правителство за намаляване на концентрацията на държавни пари в търговските банки. Постигнато е и съгласие между мините и ТЕЦ Марица-Изток 1 и НЕК и има спокойствие за изплащане на заплатите на работниците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2864 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2014.08.05 | 22:43

11
вероятно комунетата ще излязат като миналата зима да подлъжат народа, но тоя път ще ядат бахура

2014.08.05 | 20:58

4
Комунетата от ГЕРБ и Тиквоча РАПОН БЕЙ ще ядат бахура ! ТИКВИТЕ са големи комунисти ! Палячото и той е такъв ! КРАДЦИ !

2014.08.05 | 22:43

10
Бобевааа бяхте в добра икономическа ситуация щото Дянков ви я остави такава, само, че малоумното ви правителство успя за една година отново да ни набута в калта.

2014.08.05 | 22:43

9
ГЕРБ са комунисти , БКП - 2 ! Не говорят , че ще подобрят живота на българите , а ЩЕ ГО ВЛОШАВАТ ! Почнаха вече с тока ! Освободиха богаташите от 200 милиона лева такса на ВЕИ ! ПРЕСТЪПНИЦИ ! НЕ САМО ПРОТЕСТИ ! ТОЯГИ ПО ТИКВИТЕ ЩЕ ИМА !

2014.08.05 | 22:42

8
Боклук затвори си устата простакесо,унищожихте бг идиотинедни и нямате срам

2014.08.05 | 22:42

7
изумен съм , или са слепи или свръх нагли , та нима политическите грабители не доведоха народа до бедност , това което свършихте е да закачите още няколко килограма на шията на работещите , но нали не Вие мъкнете товара та можете да си говорите каквото Ви хрумне , разплата има ще Я усетите

2014.08.05 | 22:00

6
Ако ТИКВАТА управлява , не само ще има протести , но и ще го пратим при Бирата ! САМО АТАКА и ВОЛЕН !
анонимен

2014.08.05 | 21:58

5
ами няма да има я , те тия които изкараха народа НА ПРОТЕСТИ сега са на път да вземат властта . НАЙ_ПОСЛЕ МИРЯСАХА .

2014.08.05 | 20:58

3
ТИКВАТА е МНОГО осран ! Не може да разбере човек кое му е гъза и кое му е главата ! ЛАЙНЯНИ СА ! Само с БИРАТА може да се измие !

2014.08.05 | 18:14

2
В БЪЛГАРИЯ има САМО ДВЕ партии ! АТАКА и останалите КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ ! САМО ВОЛЕН !

2014.08.05 | 18:14

1
На въжете всички помиярки от бсп

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини