ГЕРБ и ДПС приеха промени в НК за банките (видео)

  • 16 юли 2014 11:43

  • 4807
  • 0
ГЕРБ и ДПС приеха промени в НК за банките (видео)
© Булфото

Депутатите на ГЕРБ и ДПС приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, касаещи разпространяването на невярна информация за банковата система на страната.

Според новите разпоредби, който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките.

С 90 гласа "за", 5 "против" и 48 въздържали се промените бяха приети. Зад тях застанаха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а тези от Коалиция за България се въздържаха.

По време на дебатите депутатите от Коалиция за България Янаки Стоилов и Екатерина Заякова заявиха, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4807 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини