Плевнелиев: България подкрепя "Южен поток". След 5 октомври ще имаме стабилност и реформи

  • 07 юли 2014 19:37

  • 4282
  • 28
Плевнелиев: България подкрепя "Южен поток". След 5 октомври ще имаме стабилност и реформи
© Президентство

България и Русия имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимноизгодна основа. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който разговаря на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров. Това съобщи пресслужбата на държавния глава.

Руският министър е на посещение у нас по повод на 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

"В отношенията си с Русия България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес", посочва на срещата държавният глава.

Сергей Лавров благодари на държавния глава за усилията, които страната ни полага за съхраняването на военните паметници на Русия в България. "Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е. Историята не трябва да се манипулира", е казал президентът Плевнелиев.

България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство, е отбелязал още държавният глава. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е подчертал подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса.

Сергей Лавров е информирал за позицията на Руската федерация по отношение на кризата в Украйна, за постигнатото съгласие между министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната. "Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на "велики сили" и "периферия" и водят до създаването на нови разделителни линии", е заявил президентът Плевнелиев.

"Всички се надяваме, че след 5 октомври ще имаме правителство, достатъчно смело да извърши реформите и което ще работи за стабилност. Надяваме се, че ще видим по-отговорна политика в българския парламент". Това заявява президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в интервю за телевизия "Блумбърг" след срещата със Сергей Лавров.

Президентът определя отлагането на ключови реформи в здравеопазването, в пенсионната система, образованието, енергетиката, администрацията, съдебната система, като основно предизвикателство пред ефективното членство, интеграцията и модернизацията на страната ни в ЕС.

Според Плевнелиев най-голямото предизвикателство пред българските политици, свързано с предсрочните избори през есента, ще бъде да създадат коалиционна култура и да постигнат съгласие по необходимите стъпки за ускоряване на икономическия растеж и регионалното развитие.

"След период на тежка политическа конфронтация политическите партии трябва да се научат да решават проблемите заедно и след месец октомври в новия български парламент да споделят цената на необходимите реформи", казва държавният глава.

Имахме много труден период на политически битки и напрежение и на ниско доверие на хората в институциите. Съчетанието на тези два фактора води до нестабилност", посочва Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. "Банките са стабилни и ликвидни, сега трябва да повишим доверието на хората", допълва той.

По отношение на проекта "Южен поток" държавният глава посочва, че в България има консенсусна подкрепа за реализацията на нови проекти за пренос на енергоресурси. "Ако Европейската комисия даде зелена светлина на проекта, ще бъдат предприети следващи стъпки, но в момента топката е в Европейската комисия", коментира президентът Плевнелиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4282 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар

2015.07.17 | 09:32

28
Росене голяма пачавра си как се вьртиш като Борисов който те назначи! Ще мрете в Ада с Борисов скоро!Бьлгари на нож срещу Герб!
kkk

2015.07.17 | 09:31

27
Росене , боклук си

2015.07.17 | 09:31

26
Тоя палячо много ме разсмива......Пинокио!!!!!!
NO DOUBT

2015.07.17 | 09:31

25
Като чуя думата реформи от устата на бг политики и се притеснявам сериозно. Роско, да не би да преминем официално към САЩ?!
Великия

2015.07.17 | 09:31

24
Тоя пак е ял лайна безсолни пред Лавров....

2015.07.17 | 09:31

23
Защо никога няма протести срещу ЕС и САЩ, а Понеже е дошъл Лавров тука някВи смешници лаят, че Русия ни колонизира. САЩ изкупи всичко, от което може да печелим и сега не го продава. Така ще стане и с новия реактор, купуваме от тях. Сега ни продават ток от ТЕЦ-овете "Марица". Скоро ще ни взимат наем, че живеем тук.
AJ4A

2015.07.17 | 09:31

22
Дори и слепите видяха, дори и глухите чуха, дори и тъпите разбраха, че Герб са РУСКИ ПОДЛОГИ!!!!

2014.07.08 | 16:40

19
сори ама точно АТАКАЛЪ са руските подлоги :)

2014.07.08 | 13:16

16
БСП е антибългарска и проруска по традиция, Атака е създадена и издържана с руски пари, а ГЕРБ е УЖ прозападна, но важните и решения също са в полза на Русия. Не може лидер, възхищаващ се от Т.Живков и членове - бивши милиционери и военни, да са искрено със Запада.

2014.07.09 | 02:09

21
Вземете напр. Красимир Велчев от ръководството на "дясната партия" ГЕРБ. Съветски възпитаник, завършил авиация в Уляновск 1975. Ха-ха-ха. ГЕРБ е тайният жокер на Москва.
Един

2014.07.09 | 02:08

20
Фес, цяла България, с малки изключения, са \"руски подлоги\", сега и завинаги!!!

2014.07.08 | 16:40

18
БСП и ГЕРБ са две банди , произлизащи от БКП с различни бандити в тях ! Предадоха и продадоха България и българите ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини