НС отхвърли ветото на Закона за защита на конкуренцията

  • 02 юли 2014 19:59

  • 1245
  • 1
НС отхвърли ветото на Закона за защита на конкуренцията
©

Парламентарната икономическа комисия отхвърли ветото на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното върху Закона за защита на конкуренцията, който ограничава някои права на търговските вериги в полза на производителите.

Девет депутати гласуваха за отхвърлянето на президентското вето. Депутатите от ГЕРБ отсъстваха от заседанието, още в началото те предложиха да отпаднат точки от дневния ред, защото нямало съгласие да се гледат в пленарна зала от страна на парламентарните групи.

Сред най-ярките изменения е въвеждането на забрана за злоупотреба с понятието "по-силна позиция при договаряне", както и изискването търговците с над 50 млн. лева оборот да направят публични договорите с доставчиците си.

Основният мотив на президента против закона бяха, че не е ясно дали новите разпоредбни няма да предизвикат покачване на цените на хранителните стоки за потребителите, тъй като не е изготвена оценка за въздействието на промените. Според президента е недопустимо да не се направи предварително оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите.

"Ние искаме да възстановим баланса на интересите между производителите и търговците", защити закона един от вносителите - депутатът от БСП Румен Гечев. Той попита как може магазинчетата в кварталите да отчитат малки печалби и да си плащат данъците, а големите търговски вериги у нас с години наред да не декларират печалба.

"Във ветото на президента не се казва нищо за българските производители", добави Гечев и припомни, че новият Закон за защита на конкуренцията категорично отговаря на европейските практики.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rossen4i4o

2014.07.03 | 06:04

1
не видях никаква връзка между декларираните цели и написаното в; закона ; , но може спокойно да се ползува за отстраняването на кандидат конкуренти

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини