ДПС внесе в парламента проект на Закон за тютюна

  • 02 юли 2014 16:40

  • 1332
  • 3
ДПС внесе в парламента проект на Закон за тютюна
©

ДПС внесе днес в 42-то Народно събрание проект на Закон за тютюна и тютюневите изделия, съобщиха от партията на своята интернет страница.

Чрез предложените текстове се цели осигуряване на пълна проследимост на всички количества суров или промишлено обработен тютюн, произведен или постъпващ в страната, в отговор на нарастващата международна незаконна търговия с тютюн и тютюневи изделия, се посочва в мотивите на законопроекта.

От ДПС отбелязват, че в България ежегодно се произвеждат средно 30 000 тона тютюн, което поставя страната сред първите места в ЕС. Действащата нормативна уредба в областта на тютюневите изделия, включително акцизното законодателство, осигурява пълен контрол както върху готовите тютюневи изделия, така и по отношение на отпадъците от тютюн.

В същото време, такъв механизъм не е предвиден по отношение на суровините за производство на тютюневи изделия - а именно суровия тютюн и промишлено обработения тютюн, като тези суровини имат далеч по-голямо значение за контрабандната употреба на тютюневи изделия, отколкото са отпадъците от тютюн, посочват вносителите.

Законопроектът на ДПС предвижда да се създаде Изпълнителна агенция по тютюна към министъра на земеделието и храните. Предлага се да се водят регистри на тютюнопроизводителите и на лицата, изкупуващи суров тютюн.

Въвежда се и задължение за предаване на тютюна само на лица, вписани в регистър на лицата, изкупуващи суров тютюн. Предвижда се и създаване на регистър на лицата, търгуващи на територията на страната с промишлено обработен тютюн.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1332 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.07.03 | 08:13

3
Лето Господне Христово 2013,срещу шепа жълтици,Атака осигури кворум на ДПС- Турци да управляват България,50 000 Българи пред офиса на Атака в един глас,Атака -Турци сте,Турци сте,Турци сте!!!

2014.07.03 | 08:13

2
То това май им е първия внесен в народното събрание проект!!!!Кат гледам ще им е и последен!!!!

2014.07.03 | 08:09

1
Предател номер едно в България –Волен Сидеров,изпрати провокатори мутри от Самоков в Протеста,закани се да чупи ръцете и краката на Българите протестиращи против Турското управление на България,насъска Полицията и Окървави мирния Протест

Добави коментар

Водещи новини