Депутат: Има необратима търпимост на институциите към незаконното строителство

  • 26 юни 2014 09:58

  • 1405
  • 2
Депутат: Има необратима търпимост на институциите към незаконното строителство
©

Има една необратима търпимост на институциите към незаконното строителство, каза пред БНР председателят на Комисията по инвестиционно проектиране в Народното събрание Емил КостадиновЕмил Костадинов Емил Любчов Костадинов е български футболист, нападател. Роден е на 12 август 1967 г. в София. Висок е.

Това, което ни липсва като цяло е превантивното мислене, планиране и финансиране. Общините, затруднено в изкърпването на бюджета, не отдават внимание на тази превенция и на формулирането на тези приоритети, които да ни предпазят. С малки средства да се осигури невъзможност за реализиране на бедствия като това в "Аспарухово", заяви депутатът от БСП.

Според Костадинов през последните години проблемът с ромските гета се задълбочава. Според него решението на този проблем е само в радикална реакция: "Картотекиране на територията и оценка на възможностите тези територии да бъдат урбанизирани и благоустроени. Ако тази оценка категорично казва, че това не е възможно при съблюдаване на определени правила за устройство на територията и съобразяване със строителните правила и норми е нужна радикална намеса. Но за такава радикална намеса са необходими са много висока степен на обществено съгласие и солидна държава".

Депутатът е категоричен, че от радикална промяна се нуждае и Законът за устройството на територията. "Той е приет преди 14 години. Оттогава промените са стотици. В него има философско сбъркани неща. Тази уредба се нуждае от радикална промяна, която очевидно в рамките на този парламент не може да бъде осъществена./.../ В момента в закона се правят промени, които са дълго чакани от професионалното съсловие, гражданите и бизнеса. Ако бъдат приети ще се създадат условия за съкращаване на срокове за процедиране на дейностите, свързани със строителство и устройството на териториите. Ще бъдат постигнати икономии за бюджета, за гражданите и за бизнеса. С тези промени прецизираме правата, задълженията и отговорностите на всички участници в инвестиционния процес", коментира Костадинов.

Предложените промени в Закона за устройство на територията са на парче и няма да доведат до сериозна промяна в инвестиционния процес, коментира Любен Татарски - депутат от ГЕРБ член на Комисията по инвестиционно проектиране.

Според него основна причина да се случват бедствията, като тези през миналата седмица, е липсата на устройствени планове и контрол по застрояването: "Една от основните прокламирани задачи, които бяха определени на това министерство/бел.ред на инвестиционното проектиране/, беше устройството на територията и по-специално създаването на общи устройствени планове. Една от причините да се случват тези неща не само покрай морето, разбира се, е, че за територията на съответните райони на общините няма устройствени планове. За съжаление сроковете изтичат. Те са до 2016-та година. Всяка община трябва да има устройствен план и това е една от основните задачи на това министерство, но струва ми се, че и тя няма да бъде изпълнена. Така, че една от причините да се случват тези неща е липсата на устройствени планове и есетствено, контрол по застрояването. Голяма част от тези незаконни постройки са в резултат на частични изменения на подробните устройствени планове на съответните територии. Това не би трябвало да се случва".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.26 | 18:14

2
Незаконното строителство на неплатежоспособните се търпи от службите.Санкционират се хора с редовни документи,за да се отчита дейност.

2014.06.26 | 18:14

1
Хитлер бързо решава проблема....

Добави коментар

Водещи новини