Бобева: Стратегията за реиндустриализация ще бъде обявена вероятно в четвъртък

  • 17 юни 2014 12:06

  • 1416
  • 3
Бобева: Стратегията за реиндустриализация ще бъде обявена вероятно в четвъртък
© Булфото

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева съобщи, че вероятно в четвъртък ще бъде обявена Стратегията за  реиндустриализация. Очертава се доста бизнес за строителните фирми в индустрията, каза Бобева пред участниците в годишната конференция "Индустриално строителство и инвестиции".

Дали ще продължи да я прави някой след нас, или не, не мога да отговоря, но и правителството, неправителствените организации,  и академичните среди, сме убедени, че България има нужда от конкретни мерки за насърчаване на индустриализацията, каза вицепремиерът.

Един от десетте пакета мерки се отнася до ангажимента на държавата към индустриалната инфраструктура. Става дума за това 150 млн. лева в рамките на публичната инвестиционна програма на правителството да се отделят за индустриална инфраструктура -  най-вече пътна, допълни Бобева. Тя уточни, че се очаква парите да са за 350 километра рехабилитация и ново строителство.

Вторият инструмент по стратегията е чрез своеобразна форма на публично-частно партньорство бизнесът да споделя с държавата разходите за изграждането на индустриална инфраструктура. Като пример за подобен проект тя посочи сегашния - с големите заводи  в Девня, за ремонт на пътната инфраструктура. Под индустриална инфраструктура се разбира също и довеждащата - ВиК, електрозахранване.

В отговор на въпрос от участник във форума - представител на Асоциацията на собствениците на бизнес-сгради, вицепремиерът  уточни, че в програмата за реиндустриализация не се предвиждат данъчни облекчения за частните инвеститори. Тя обаче добави, че  в програмата има обща мярка, която предвижда за приоритетни проекти и депресивни региони да може да се предвидят подобни  мерки. Ще има обаче селективност при прилагането им, едва ли в Слатина, за да ти направят път до бизнес-сграда ще се прилагат  такива стимули, по-скоро в по-рискови места, които се нуждаят повече от бизнес, допълни Бобева.

В стратегията специално внимание е отделено и върху изграждането на индустриални паркове и зони, каза вицепремиерът. Предвижда със средства по две от оперативните програми да бъдат изградени съответно 6 и 4 зони. "На кои места ще бъдат изградени ще стане ясно след изборите, който ги спечели, там ще са зоните, знаем как са нещата", допълни Бобева.

Тя се обърна с благодарност към членовете на браншовите камари, участващи във форума, за сътрудничеството и допълни, че най-важното е "сега да се опитаме тези мерки за намаляването на административната тежест да видят бял свят, те да бъдат приети и вие да се възползвате".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1416 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.06.17 | 18:18

3
е как нема да се възползват , купихте им фирми построихте им офиси ,осигурихте им роби , сега се целунете по бузките , нали си осигурихте рая

2014.06.17 | 17:17

2
Баба Бона сее Боб.Баба Бона обра боба.Баба бона пръдна.Нали сега плащаме такса пренос НН и ВН и всякво друго напрежение на тока, а вие ще им помагате

2014.06.17 | 17:17

1
Ре-индустриализирай си продажната, миризлива, червена минджа!

Добави коментар

Водещи новини