Бан Ки-мун: Всички предизвикателства излизат извън националните граници

  • 05 май 2011 17:31

  • 1591
  • 0
Бан Ки-мун: Всички предизвикателства излизат извън националните граници
©

Всички предизвикателства излизат извън националните граници и затова трябва да се справяме заедно. Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”.

Бан Ки-мун каза, че е споделил с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г своя опит от трудните ситуации, с които е трябвало да се справя – че най-важното е да има силно лидерство и поет силен ангажимент.


"Искам да отбележа изключително силното лидерство и политическа воля за съвместна работа в областта на борбата с престъпността, корупцията. Изразявам подкрепата си за политическото лидерство, на което сме свидетели, и което вече е отбелязано от Държавния департамент на САЩ и от Европейската комисия. Надявам се, че ще продължите да проявявате това лидерство, каза той и изрази надежда посещението му да допринесе за засилване на партньорството между ООН и България", каза още той.


Във връзка със събитията в Либия Бан Ки - мун заяви, че според него  се полагат максимални усилия да се предпази цивилното население.

"Вчера говорих дълго с президента на Сирия Асад, за четвърти път провеждам телефонне разговор с него и го призовах да предприеме смели, решителни реформи, да слуша по-внимателно своя народ и го призовах, когато предприема някакви мерки, например вдигане на военното положение, те трябва незабавно да бъдат приложени. Повдигнах въпроса за възможното нарушаване на човешките права. Човешките права трябва да бъдат напълно защитени, хората, които протестират мирно, трябва да бъдат предпазени", каза Бан Ки-мун.

Той заяви, че е призовал правителството в Сирия да приеме екип за оценка на хуманитарните нужди на Сирия от страна на ООН.
Сериозно се тревожим за хуманитарната ситуация в градове в Сирия, където се провеждат интензивни демонстрации, където силите за сигурност предприемат и насилствени мерки срещу демонстрантите, каза той. Президентът на Сирия е обещал да помисли за приемането на този екип.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини