Плевнелиев: Съдбата на правителството се решава в парламента, няма да съм политически брокер (видео)

  • 30 май 2014 10:58

  • 5630
  • 30
Плевнелиев: Съдбата на правителството се решава в парламента, няма да съм политически брокер (видео)
©

Искам да благодаря на всички граждани, които упражниха правото си на глас. Всеки, който заложи на антиевропейското говорене, получи оценката на хората. Единственото правилно дългосрочно решение в България е да има диалог между политическите партии. На изборите гражданите препотвърдиха категорично своя европейски цивилизационен избор и ценностна система. Те доказаха за пореден път, че подкрепят европейския проект за демокрация, върховенство на закона и човешки свободи. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на брифинг след Евроизбори 2014 г. 

Евродепутатите ни получиха подкрепата на гражданите да изразят волята им в ЕС. Българският народ каза "не" на антиевропейската риторика. България е една от малкото страни-членки, която няма да изпрати антиевропейци в ЕП, коментира президентът. Апелирам към управляващите да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя (деня на изборите за ЕП). Днес изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери националноотговорно решение за повече стабилност.

Тезата, че европейските избори имат ниска избирателна активност не ме удовлетворява. Политическата обстановка в страната се отразява негативно на избирателите. За първи път сме свидетели на толкова масово използване на префернциалното гласуване. Това показва, че българите искат мажоритарна избирателна система. Вместо това вече 5 месеца се отказва да се направи референдум, подчерта Плевнелиев. "Българският народ трябва да бъде попитан дали трябва да бъде засилен мажиротарният елемент на изборите. Притеснява ме демонстрирането на купуването на вот, което е грубо нарушение и противоречи на демокрацията. Наказателна отговорност трябва да носят и политическите сили.

Проведените в неделя избори имат и своето вътрешнополитческо измерение. Всеки един политик трябва да прецени какво казаха българските граждани. Аз няма да коментирам резултатите от изборите, защото това не е в моите правомощия. Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента. В президентството няма да се правят коалиции, в какъвто и да е формат, заяви той. Не очаквайте от мен посредничество и политическо брокерство, каза Плевнелиев и добави, че за него е важно в страната да има стабилност и работещи институции. Той  припомни, че повече от година сме свидетели на нестабилност, на  комбинации от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите.

"Ще продължа да нося своите своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в  неговите справедливи искания, каза Плевнелиев.Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното отбеляза със съжаление, че езикът на народните представители в парламента е обиден и срамен за народа. "Понякога ми се иска да се извиня на хората от името на политиците", изтъкна той. „В момента се дават на прокурори, не искам да коментирам езика в Народното събрание”, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, призовавайки за цивилизационен дебат, диалог и отговорност на политическите лидери пред народа.

Плевнелиев призова лидерите на парламентарно представените партии да постигнат консенсус за излизане от кризата. "Аз съм готов на консенсус. Апелирам към политиците, че ще бъда част от всяко решение, което ще бъде крачка към диалога. Аз съм инженер и съм "за" надграждане, а не за разрушение. Подходът на държавния глава е добронамерен и прагматичен, очаквам същото отношение и към мен - това ще помогне и на Народното събрание. Готов съм да проведа разговори.

Президентът изтъкна, че задкулисието ще става все по-силно, ако институциите в държавата бъдат платформа на задкулисието. Народът втора година заявява, че иска прозрачност. Гласът на 600 000 български избиратели се сложи в едно чекмедже. Това трябва да се промени, смята Плевнелиев. Президентът обяви, че е крайно притеснен от фактът, че пряката демокрация в страната не работи. Аз дадох решение, но не чувам аргументи за отказ от иницииране на референдум. От 25 години държавен глава инициира референдум. Апелирам политиците да чуят хората, така както аз ги чух, подчерта президентът.

Народното събрание днес може да поеме по един от двата пътя - за задълбочаване на кризата или към стабилност, за разделение или за обединение. Планирам много скоро да поканя всички избрани български депутати в Европейския парламент, заедно те са добре дошли в президентската институция, за да обсъдим приоритетите пред тях”, допълни президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова евродепутатите да работят за България, за националния интерес и надпартийно. "Аз ще се радвам, когато съм на посещение в Европа да се виждаме и да ги подкрепям. Нека поне в Европейския парламент работят в екип и в интерес на страната", завърши Плевнелиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5630 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2014.05.30 | 20:32

30
ОБЕДИНЕНИЯ ЗА ЕС Е ФАКТ! ОСТАВА ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ ВСИЧКИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ.

2014.05.30 | 20:30

23
И ти си правен с комунистичеки грездей, както плявата и боко, както цецка и цецо.

2014.05.30 | 20:31

29
ДОЛУ ПЕДЕРАСТКИЯ ЕС , който унищожава България ! ДОЛУ европедерастките слуги у нас ! САМО АТАКА !

2014.05.30 | 20:31

28
ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРСКИ! БЪЛГАРИЯ Е В ЕС И НАТО И НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТЯХ ЗАРАДИ ВАС!

2014.05.30 | 20:31

27
БЪЛГАРИЯ Е В ЕС И НАТО! ТОВА СА НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН КОЙТО Е ПРОТИВ СЪЮЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!

2014.05.30 | 20:31

26
Десните прозападни сили спечелиха и пак ще спечелят в България! Винаги ще печелят докато съществува ЕС и НАТО, а това е много дълго време. Този век със сигурност България ще бъде в ЕС и НАТО!

2014.05.30 | 20:31

25
с бсп и атака става това, което стана с ндсв, изчезват!

2014.05.30 | 20:30

24
СЛАВА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ! ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ П Р Е З И Д Е Н Т, ДОСТОЕН ЕВРОПЕЕЦ!

2014.05.30 | 20:30

22
ГЕРБ - ИСТИНСКА ДЯСНА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ!
Lyubo Angelov

2014.05.30 | 20:30

21
Хайде тролове на АТАКА. Стига сте пушили, влизайте да коментирате, че иначе отивате да миете стъкла на синьото.

2014.05.30 | 20:29

19
Цецо спечели нов четири годишен мaндaт в Централния.
Lyubo Angelov

2014.05.30 | 20:30

20
Наградата отива при трол № 12. Поклон пред портрета на Ахмед Доган-създателя на ЮРУШ
НАЦИОНАЛ--------СОЦИАЛИСТ

2014.05.30 | 20:29

18
АБЕ КВО СТАНА С ЦЕЦО ШЕСТАКА? РАЗБРАХ,ЧЕ ОТИВАЛ НА КОМАНДИРОВКА В ЦЕНТРАЛНИЯ? ВЕРНО ЛИ Е :)

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини