Мъжът на починалата фотографка получи криза в ефир

  • 28 май 2014 11:48

  • 3491
  • 6
Мъжът на починалата фотографка получи криза в ефир
©

Тони Димитров - съпругът на починалата преди два дни фотографка Елизабет Димитрова, получи криза в студиото на "Добро утро, България!" по ТВ7 по време на дискусията след смъртта на 40-годишната фотографка.

Лекарят от линейката, която пристигна заради влошеното здравословно състояние на Тони Димитров, нападна телевизията. "Дойде полиция. Униформените се държаха много добре. Това беше безумно. Тя (лекарят - бел. ред.) твърдеше, че сме направили постановка, за да видим за колко време ще дойде. Не би ни хрумнало да направим подобна постановка. Трябва да бъде задължително уволнена заради поведението", категорично заяви водещият на "Добро утро, България!" Витомир Саръиванов.

"Извинявам се от името на колегата. Тя беше афектирана от това, че я посрещат камери. Не е лесно да се работи под светлината на прожекторите. Все по-трудно се работи в Спешна помощ, все повече се проявява агресия", каза от своя страна д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

"Не обвинявам колегите си, а системата", каза Кристина Белчева, която е бивша медицинска сестра, и която се е опитала да помогне на Елизабет. Кателиева добави, че Тони Димитров е бил с тежка нервна криза в студиото заради възпроизводство на случилото се със съпругата му, пише "24 часа". "Съжалявам за това, което се е случило. Всеки от нас страда за всеки загубен пациент. Закъсняваме все повече, защото няма екипи. Изключително важно е да се направят промени, за да не се случи пациент със животозастрашаващо състояние да не получи медицинска помощ. Този пациент (Елизабет - бел. ред.) е трябвало да бъде с приоритет. Имаме безумни случаи. Проблемът със забавянето е многопластов. Проблемът е системен", категорична е д-р Кателиева.

Елизабет Димитрова почина, след като припадна до колата си преди два дни. На място й беше оказана първа помощ, но Елизабет не успя да дочака спешния екип. Версията на близките е, че линейката се е забавила, а след като е дошла се оказва, че няма дефибрилатор. От телефон 112 и Спешна помощ отричат да има забавяне.

"Смешници. Всички гледат да си измият ръцете. Подадох сигнала в 20:31 ч. 21:10 ч. беше реалния час, в който пристигна линейката. Около 20:50 ч. исках да я кача и да я закарам, но ми забраниха", обясни Младелин Димитров - човекът, подал сигнала до 112.

"Чувам противоречиви мнения и твърдения от Спешна помощ, което ме притеснява", добави Кристина Белчева. Тя изрази съмнение, че нарочно е изпратена линейка без нужната апаратура, за да може само да констатира смъртта. "Виждала съм какви ли не случаи. Дори и в клинична смърт при подходяща реанимация човек може да бъде спасен", твърди Белчева.

"Загубих най-милото. Не е важно само да дойде бързо линейка, нужна е и подходяща апаратура", каза от своя страна Еленко Найденов - баща на Елизабет, който е готов да води дела след смъртта на дъщеря си.

"Самото пътуване на линейката е било 19 минути, но се губят 8-9 минути, за да се намери свободен екип, тъй като всички са били заети", каза на живо д-р Ангел Ангелов от софийската Спешна помощ. По думите му общото време от обаждането до пристигането на линейката на място е било 30 минути, което най-вероятно се е оказало фатално. "Има 94 незаети лекарски места. Нужни са ни 38 екипа, а по европейски стандарт дори 60. Но ние имаме само 11", оправда закъснението Ангелов.

Трябва да се действа незабавно и всеки случай се третира като потенциално фатален, защото на Спешна помощ се обаждат хора, които не разбират, поиска Кристина Белчева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3491 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.07.08 | 22:54

6
Как има пари за всякакви чиновници,никому ненужни организации и какви не измислени работни места,а там където има крещяща нужда няма хора?Как се получава това?Защо премахнахте горските,защо няма достатъчно медицински екипи,линейки,апаратура,защо пред едни гишета хората стоят на опашки,а други чиновници по цял ден пият кафета и вземат заплати?Защо на много места са необходими връзки,за да ти свършат работа,която са длъжни да вършат?
Три лични случая с Бърза помощ

2015.07.08 | 22:54

5
1. Моля, изпратете лекар, сърцето ми е извън ритъм - Я, се успокойте, погледнете, че е пълнолуние. /влезнах в ритъм след три часа/ 2. Бързо лекар, майка ми получи инсулт - Ти, от къде знаеш бе... /Инсулта бе факт и съответно доказан с всички последици от парализата/ 3. Моля Ви, брат ми умира, в агония е - Не говори глупости, я дай на болния да говоря с него. /Болния/49 г. почина след 25 минути/
Мими

2014.05.30 | 09:35

2
Тъжно,но е истина

2014.05.30 | 21:42

4
Че вие чули ли сте лекар да е виновен ? Те никога не закъсняват и винаги правят всичко възможно, а след това се оказва, че не е точно така. Но това е нормално, имайки предвид, че един лекар в спешна помощ взима ~500лв. Никой нормален няма да си тормози психиката за тези пари и следователно остават ненормалните и тези за които професията им е всичко (но те са малко и бягат в чужбина при всеки удобен случай)

2014.05.30 | 21:42

3
мисля си за измисления тел 112 , просто служи за отсявка на близки , далечни и никакви връзкари с власта , последните не трябва и да се надяват на помощ , те са само да плащат месечните вноски а лекарите се грижат да не доживеят до пенсия

2014.05.29 | 15:06

1
Za6toto stroiat i podariavat ku6ti na ziganite,koito triabva samo da se ebut vse pove4e i pove4e i da rajdat bude6ti 100%vi prestupnizi v tiax..

Добави коментар

Водещи новини