БСП: Абсурдно е хората, довели енергетиката до катастрофа, да искат вот за недоверие (видео)

  • 09 май 2014 11:03

  • 2092
  • 8
БСП: Абсурдно е хората, довели енергетиката до катастрофа, да искат вот за недоверие (видео)
© Булфото

Абсурдно е хората, които доведоха енергетиката до ръба на катастрофа, да искат вот за недоверие. Така коментира в НС Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисия по енергетика за искания вот на недоверие от ГЕРБ за Сектор "Енергетика", предаде репортер на "Novini.bg".

„За една година се направиха уникални усилия енергетиката да се стабилизира, а не да катастрофира. Според докладът на Световната банка, ако не се бяха предприели мерки за стабилизиране на енергетиката, тя щеше да е приключила”, допълни той.

„Обяснявам си този вот с неистовото желание да създават непрекъснато скандали да съборят това правителство, със зъби и с нокти да се върнат на власт и да грабят. Конкретиката е абсурдна. Какъв е провалът на „Южен поток”, когато следващия месец започва изграждането му. Само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години, допълни Куюмджиев.

Затова, че умишлено се задържат цените на тока, Куюмджиев обясни: „Това е огромна безсмислица, защото двете намаления миналата година бяха базирани на основа на пребалансиране на цялата система.

Председателят на енергийна комисия отказа да коментира дали исканото недоверие за тази сфера е основателно, тъй като ГЕРБ все още не е внесъл подобно желание официално в деловодството на Народното събрание. Въпреки това той призна, че в политиката всеки има основание за нещо, за което има съмнение. "Особено ГЕРБ, която прави политика само със съмнения".

ГЕРБ за „Южен поток” да не се обаждат много, защото какво правиха четири години? „Ние сме тези, които стартирахме процедурите. Следващият месец най-вероятно ще започне изграждането на самия тръбопровод на територията на България”, допълни още той. "Да ви припомням ли колко пъти беше променяна позицията. Минахме през гьол до най-необходимия проект за България, без който тя ще фалира, до прекратяване на проекти и съдебни дела. Смешно е хора, които не могат да си поддържат за един ден мнението, да говорят така".

„Тези промени, които внесохме за промени в Закона за енергетиката, бяха съгласувани с Министерство на икономиката и енергетиката, другите министерства, стандартен подход е. Единствените, които могат да правят законодателни промени са народните представители или Министерски съвет. Избрахме да го внесем, участвали сме наравно с експертите”, заяви той.

Според Куюмджиев промените, които са направени са в изпълнение на европейски директиви. "Навсякъде в ЕС има морски газопроводи, но те се подчиняват на едно и също законодателство. Това законодателство в българските закони го нямаше. Ние дефинирахме що е то морски газопровод и как се вписва в нашите закони. Казваме категорично, че България ще изпълнява задълженията си по трети пакет, т.е. ще дава достъп на всички, които имат желание и възможност да транспортират газ по нашите тръби”.

Явор Куюмджиев заяви, че не всички ЕРП-та са пред фалит. „Предимно НЕК в някакъв смисъл „Булгаргаз”, но това е наследство, което се е трупало през годините. Много е трудно за една година да се промени категорично финансовото им състояние”, каза още той.

Рамадан Аталай от ДПС коментира с поговорка искания вот: "Да говорим за нероден Петко не върви". "Вие мислите ли, че Бойко Борисов за пръв път лъже. В политиката всеки има основание. Особено ГЕРБ прави политика само със съмнения".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2092 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Кой е Явор Куюмджиев ?

2014.05.14 | 16:36

8
Я да каже Явор Куюмджиев колко фирми има в енергетиката ? Безсрамник. Разсипахте държавата червени разбойници.
stoiko

2014.05.14 | 16:36

7
Otnovo na scenata diletant,govorjast prazdni prikazki.

2014.05.14 | 16:36

6
Червена мафия , сбогом !!!

2014.05.14 | 16:35

5
Не е изненада това, все пак герберите са наглеци номер едно в държавата.

2014.05.14 | 16:35

4
Пука се от яд Тиквата, че повече няма да е на власт никога!
курнелия спинова

2014.05.13 | 21:22

3
мутрата на снимката е на пиян руснак ...изроди червени

2014.05.13 | 21:22

2
Щяха да са смешни, ако не бяха жалки. Божие наказание е да си герберуга!

2014.05.13 | 21:21

1
ГЕРБ колкото далавери направиха точно с енергетиката, други и да искат, не могат да им стъпят на малкия пръст. Да не говорим, че управляващите са професионалисти в областта и водят ясна политика спрямо ЕРП-тата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини