Кунева: Партийните кандидати не могат да олицетворяват единството на нацията

  • 07 септември 2011 18:40

  • 864
  • 2
Кунева: Партийните кандидати не могат да олицетворяват единството на нацията
© Булфото

Издигнатата от инициативен комитет за президент Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 допълни идеята на Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна за мораториум върху партиите.

Пред Радио К2 Кунева заяви: „Мораториум върху партиите е запрещение на политическия модел. За мен политическият модел не е свързан единствено и само с партиите. Трябва повече хора, които имат смелостта да го направят, да поемат една от другите възможности в избирателния закон, а именно, това означава, че има друга мяра за мажоритарния и съответно партийния вот. Политическият модел не са само партиите, политическият модел е и гражданското общество, свободните медии. Да помислим, кое от тези неща е налице в България, ако ние нямаме свободни медии, ако ние нямаме гражданско общество, нямаме демокрация, т.е. този политически модел, към който се стремим”, каза Кунева в отговор на предложението на Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна.

Политическата система трябва да минава не през фасадна, а през дълбока, автентична, действаща демокрация, подчерта Кунева.

„Имаме закон за политическите партии, който дава възможност на хора, занимаващи се с политика, да оформят своя глас и да се явяват като партии. Колкото до неправителствения сектор, той не е необходимо да бъде партиен. Аз смятам, че гласът на хората е много важен, за да може политическата система, да се отразим, включително и партийната. Това означава всяка една стъпка, която се прави в името на избирателите, да бъде контролирана непрекъснато от една институция, която трябва да олицетворява единството на нацията. А единството на нацията много трудно минава през партийни кандидатури, защото или играеш опозиция, или си управляващ. Един партийно назначен няма да може да каже „не” и да сложи вето на закон, когато министър-председателят е тропнал по масата", посочи тя.

В нашата малко страна има страшно много разединение, мисля, че тук Конституцията не е изпълнена с това съдържание, с което я е натоварил конституционният законодател. Не сме виждали как президентът олицетворява единството на нацията, когато става въпрос за партийни кандидати. Хората са много обезверени и много наплашени. Ако ние не припознаем демокрацията като единствения избор, ние просто друго оръжие в ръцете си нямаме”, каза още Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
864 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.09.08 | 14:23

2
Боже, тая за какво оръжие разправя, че държи в ръцете? Та тя по надървено и стоманено нещо от вибратор, никога не е държала!!! Някой малоумник да не и е позволил, да го хване за пеша ....?
ves666

2011.09.08 | 09:29

1
ti li shte go olicetvorish kykyndrel takav .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини