За 4 месеца, МВР получило допълнително 38.1 млн. лв. за охрана на границата

  • 26 април 2014 06:47

  • 2255
  • 3
За 4 месеца, МВР получило допълнително 38.1 млн. лв. за охрана на границата
©

МВР не спира да настоява и да получава допълнително пари за справяне с бежанците и охрана на границите. Тази година ведомството ще изхарчи почти двойно повече пари за тази цел, отколкото е предвидено в бюджета му, информира в. Сега.

Само за първите четири месеца на годината министерството и службите, отговарящи за нелегалните имигранти, получиха над 38 млн. лв. допълнително. Други 61.5 млн. лв. пък ще бъдат прехвърлени по сметките му до края на годината, след като правителството одобри нов план за справяне с бежанската вълна. Сумата е близка до целия бюджет за охрана на държавната граница за миналата година - 123 млн. лв. Докато в одобрения нов план има конкретика за какво ще се изразходват парите, то в правителствените постановления от началото на годината отпускането на парите е просто в графата "Справяне с бежанската вълна". Само две от постановленията за общо 5.4 млн. лв. са одобрени на заседанието на 16 април. В същия ден е приет и планът, който отново е за справяне с бежанската вълна. Документът беше приет без много шум, а информацията, която беше разпространена след приемането му, бе, че той ще е на стойност 35 млн. лв. Простата сметка показва обаче, че разписаните в него суми са за над 61.5 млн. лв. Основната част са от държавния бюджет, а много малко са пари от ЕС.

Драстичното увеличаване на разходите за нелегални имигранти изглежда напълно нелогично на фона на драстичния спад на влезлите чужденци през българо-турската граница. От 1 януари до 25 април 2014 г. техният брой е бил 544 души, показват данните на МВР. Така броят на влизащите незаконно в България се връща към нивата от 2012 г., когато нямаше бежанска криза. Тогава общо за цялата година влязоха 1387 души. Недоумение будят и голяма част от разписаните точки в плана, в които се повтарят вече финансирани от годишния бюджет дейности на "Гранична полиция" и Държавната агенция за бежанците. Такъв е случаят с доставката на авиационно гориво за нуждите на Специализирания отряд за въздушно наблюдение към граничната полиция. За него ще се отпуснат 176 хил. лв. За превоз на задържаните на границата са отпуснати още 1.5 млн. лв.

Друга точка е осигуряване на мерките за контрол и наблюдение и върху границите с Македония, Сърбия, Румъния, Гърция и синята граница, за което ще се дадат още 1.39 млн. лв. За поддръжка на специализираното техническо оборудване за граничен контрол и наблюдение на българо-турската граница ще се отделят още 681 хил. лв. Независимо че бюджетът на агенцията за бежанците е изготвен в пика на бежанската криза, в плана се предвижда да се увеличат разходите й с още 2.5 млн. лв. По различен начин на няколко пъти и срещу различни суми пък е записано "осигуряване условия за пребиваване на чужденците". Най-големите разходи са предвидени за увеличаване капацитета до 6 хил. места на центровете за бежанци в Харманли, Враждебна и Военна рампа. Това ще струва 10.9 млн. лв. Всички разходи за специализираната полицейска операция по охраната на границата пък достигат до 18 195 000 лв. до края на годината.

Припомняме ви, че вчера вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола направи опит да омаловажи разразилия се скандал около охраната на границата с Турция. Ден по-рано авторитетни международни неправителствени организации, сред които "Хюмън райтс уоч", обвиниха граничните власти, че бият нелегалните имигранти и ги гонят зад граничната бразда. "Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения - че в доклада може да има и българска връзка. Има прост принцип, по който това може да се проследи. В края на краищата, който плаща, той поръчва музиката. И тогава общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка. Въпреки това аз не бих искал да влизам в такива хипотези", коментира Йовчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2255 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.04.29 | 12:32

3
Ето така се прави и после само ГЕРБ пилеели пари.

2014.04.27 | 18:49

2
Колко ли от парите са отишли наистина по предназначение и колко в джобовете и касата на управляващата коалиция!
бенц

2014.04.27 | 18:49

1
ухааааааааааааа как ще се гушат разни шефове!!!!!! евала!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини