Николай Младенов: Южна Африка е ключов партньор на България

  • 04 септември 2011 10:59

  • 1068
  • 3
Николай Младенов: Южна Африка е ключов партньор на България
© Булфото

България ще промени системата за идване на визи за РЮА, така че процесът да се улесни и България да стане по-достъпна туристическа и инвестиционна дестинация за гражданите на aфриканската държава.

Това заяви външният министър на България Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 след срещата си с министърът на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка (РЮА) Маите Нкоана-Машабане.

България и Южна Африка имат добри отношения, и двете държави са преживяли сходен преход към демокрация, заяви министър Младенов. Г-жа Нкоана-Машабане от своя страна заяви, че двете държави могат да си бъдат полезни в търговско отношение, като България се превърне във вход на РЮА към Европа, а Южна Африка - във врата на България за целия черен континент.

Двете делегации обсъдиха подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между България и РЮА, който ще спомогне за засилване на взаимоотношенията в сферите на икономиката, търговията, образованието, здравеопазването и др.

Двамата министри отбелязаха, че догодина се навършват 20 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и историческата връзка трябва да придобие ново съдържание.

Сред дискутираните теми бяха помощта при изграждането на новите либийски институции, сложната ситуация в Сирия, стратегическото партньорство ЕС-РЮА и необходимостта от реформи в системата на ООН.

Последвайте канала на

1068 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.09.19 | 13:06

3
Бурите, да идват -нищо против , но спинозните чернилки ДА ГО ДУХАТ !!! тука нямат място брикетите , а евреина да си ги води у тях при новата булка .

2011.09.19 | 13:05

2
Външно дали е наясно че РЮА е на водещо място по престъност в света? Пак ли ще плаче после Цветанов за Шенген? Пак грешен избор- Българските позиции са по- силни в Ботсуана и Намибия в региона...
ЕФРЕЙТОР

2011.09.05 | 10:50

1
ТОЯ СЕДЕСАР ЩО СИ НЕ ГЛЕДА БАЧО СИ КОСТОВ,АМИ СЕ ТУПОСАЛ И ДО МИНИСТЪРА НА ВОЙНАТА-ОЩЕ ЕДИН ИЗМЕННИК НА ДЪРЖАВАТА?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини