Плевнелиев връчи ордени на български летци (видео)

  • 15 април 2014 14:47

  • 2013
  • 4
Плевнелиев връчи ордени на български летци (видео)
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното се срещна с летци и космонавти по повод Международния ден на космонавтиката и авиацията и отбелязването на 35 години от първия полет на българин в Космоса.

В срещата участваха космонавтите Георги Иванов, Александър Александров, Красимир Стоянов, както и чуждестранните космонавти, които са в България за честването на годишнината.

Държавният глава награди с ордени български военни летци за заслугите им за развитието на Военновъздушните ни сили. Орден "За военна заслуга"- първа степен получиха о.з. генерал-майор Тодор Тодоров, а орден "За военна заслуга" - втора степен - о.з.полк. Филип Цеков и о.з. полк.Тома Ковачев.

Посмъртно с орден "За военна заслуга" - първа степен беше награден генерал-полковник Симеон Симеонов, а с орден "За военна заслуга" - втора степен - полковниците Атанас Атанасов, Атанас Димитров, Георги Божилов и Димо Димов.

В приветствието си президентът Плевнелиев посочи, че в своята над 100-годишна история българската военна авиация достойно защитава небето над страната ни и повод за гордост са героизмът, жертвоготовността и високото бойно майсторство на родните летци и екипажи. Държавният глава каза, че днес въпреки трудностите Военновъздушните ни сили продължават да изпълняват поставените  им задачи и са едновременно сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната и надежден партньор по отношение на съюзническите ни ангажименти.

По думите на президента имаме пълното основание да се гордеем с едновековния принос на България към световната авиация и доказателство за това е и професионалният път на осемте наградени български летци от изтребителната авиация. През есента на 1952 г. летците, които са от тогавашната 10-та изтребителна авиационна дивизия на летище "Граф Игнатиево", започват подготовка за усвояване на умения за полет в сложна метеорологична обстановка.

Година по-късно обучението им завършва успешно и те са първите удостоени с най-високото професионално звание "Военен пилот", а през следващите години продължават своето служебно развитие, като предават уменията си на поколения български летци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2013 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.15 | 19:08

4
tur4ina boiko e spal v saraite na dogan i sa mu scepili anusa

2014.04.15 | 19:06

2
Плевнелиев боклука да си ходи в америка

2014.04.15 | 19:06

3
А Сидеров помияра на Варадеро
Волен-руски националист от ямбол

2014.04.15 | 19:06

1
Сидеров, псува Ес обаче в русия не е стъпал, харчи си парите дадени от борисов качествено

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини