Расмусен: Русия не се опитва да влияе на България заради НАТО

  • 12 април 2014 20:35

  • 2097
  • 10
Расмусен: Русия не се опитва да влияе на България заради НАТО
©

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във в интервю за предаването "120 минути" по bTV във втория ден от посещението си в България по покана на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Той защити тезата си от своята последна публикация в британския вестник „Телеграф", че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера от преди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл", коментира Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила". „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение", коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това", подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член Пети, който гласи, че атака срещу една страна-членка се възприема като атака срещу всички".

По думите му, най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2097 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Тодоров

2014.10.30 | 21:11

10
И да искат не могат да ни спрът .Пътят е само един завръщане към Велика Русия те са славяни и са си оставили костите за да получим свободата от турците ,коя западна държава по това време е помогнала ? Това нашите долни политици се бутат към Европо да лапат повече и да съсипват с нови кредити България ,умрял някой за нас те си гледат интереса заради географското положение и се стремят да покажат че уж помагат на страната а те какво правят вземат ни хляба а ни дават трохите
РУСОФИЛИТЕ В СИБИР

2014.05.01 | 06:29

9
РУСОФИЛСКАТА СВОЛОЧ В СИБИР !!!! КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ЖИВЕЕ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ - ПРАВ МУ ПЪТ

2014.05.01 | 06:26

8
„Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение" ТОЯ ГЛУПАК ЗА РУСИЯ ЛИ ГОВОРИ ИЛИ ЗА ЩАТИТЕ?
Тодоров

2014.04.30 | 14:52

7
Поддържам ви изцяло вън от България Америка и др западни боклуци

2014.04.30 | 14:52

6
Този явно че е дрогиран, пък и орден му дали подмазвачите. Пълен боклук. Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава.
Георги Иванов

2014.04.30 | 14:51

5
Този клоун си мисли, че някой му вярва на глупостите всички знаят, че тези масмедии и НПО-та се държат и спонсорират от американците, агресията е от страна на америка и НАТО, а Русия само се отбранява да не искате да ги остави натовци да дойдат в Москва! Русия си е до границите, а американците са отишли чак на майната си на хиляди километри от страната си!!!

2014.04.16 | 22:50

4
Ubiets,mrusno amerikansko izchadie
elena

2014.04.16 | 22:50

3
Не е убиец, а глупак, който мисли българите за идиоти. Ама така ни поставиха, че наистина изглеждаме такива.

2014.04.16 | 22:50

2
Rasmunsen, podariavame ti Plevneliev, s pozelanie da ne 4uvame pove4e za vas.
Marin

2014.04.15 | 18:29

1
Да бееее- да ! Точно пък заради НАТО ? Навремето Тошо тоолкова молеше Брежнев да ни приеме за република в СССР ? Ама , то не бяха молби , то не бяха прегръдки , то не бяха целувки , ... . И пак не ни взеха . А сега , точно заради НАТО и заради този тъпанар на трибуната .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини