Лошо предходно изпълнение бавело ОП-тата

  • 11 април 2014 12:06

  • 1072
  • 0
Лошо предходно изпълнение бавело ОП-тата
©

За старта и развитието на оперативните програми, както и за цялата политика от мерки преди одобрението на европейските програмни към ЕК пита народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева вицепремиера Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Споразумението за партньорство бе одобрено от МС и официално изпратено до ЕК. В тази връзка предвиждаме оперативните програми да бъдат изпратени в рамките на 3 месеца след изпращане на проектите за партньорство, посочи министърът на правосъдието от парламентарната трибуна.

Решили сме максимално да използваме възможностите за новия програмен период. Разработена е нормативната база, увери тя.
Разработваме системите за управление и контрол, за да можем да започнем изплащането и прилагането да е целесъобразно, допълни вицепремиерът по еврофондовете.

Предвижда се да бъдат публикувани процедури до края на 2014 година. Дотогава се цели да се финансират оперативните програми: „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Науки, образование и интелигентен растеж, „Региони в растеж“, „Околна среда“, „Развитие на селските райони“, „Морско дело и рибарство“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“, уточни Златанова.

По думите й процедурите за 2014 година вече са обсъдени, но лошото планиране на изпълнението на програмите през предходните години е довело до сериозна липса на средства да се изпълнят тези проекти. Загубени са около 1,400 млрд. лева. „Обвиненията са абсолютно безпочвени“, подчерта вицепремиерът.

Системите за управление и контрол следва да бъдат готови по наши планове. Бенефициентите, аз много се надявам и вярвам, че 7-годишният вече опит при изпълнението на предишния програмен период следва да бъде подобрен и реакцията адекватна, завърши министърът на правосъдието.

Последвайте канала на

1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини