Нападения над Живков изчезват мистериозно от снимките

  • 11 април 2014 07:08

  • 6114
  • 6
Нападения над Живков изчезват мистериозно от снимките
©

Опити за покушения над Тодор Живков биват запечатани на десетки ленти на фоторепортерите от онова време, но никой не посмява да публикува кадрите. Цензурата на ЦК на БКП, както и страхът от репресивните органи не позволяват истината да излезе наяве.

Най-известният случай, когато е било посегнато на личността на Живков, е т.нар. врачански атентат. Кадрите от събитието се появиха десет години по-късно. Тогава излезе наяве също, че в случая изобщо не става дума за нападение. Въпреки това кадър, на който генсекът е на земята, било напълно недопустимо да се появи в соцмедиите.

Друг случая, когато наистина е имало нападение срещу Живков, обаче остава потулен. "Спомням си един случай на Оборище" - разказва известният фотограф Христо Юскеселиев. Тодор Живков идва от дома си и отива към ЦУМ. Охраната върви на тротоара, но далече от него, за да изглежда лидерът като човек от народа.

Изведнъж, както си върви спокойно, една жена, минаваща на тротоара, се нахвърля върху него и започва да го удря с юмруци. Още по-странното беше, че охраната не реагира, а само се огледа. Най-вероятно са се съмнявали, че жената не е сама и ще се появи подкрепление, разказва Юскеселиев, цитиран от "168 часа".

Охранителите огледаха къщите и всичко наоколо. След като жената остана назад, и Живков и той продължи по пътя си. Както беше гневна, така изведнъж тя се разплака. Какво се е случило с тази жена по-късно, не знам, допълва той.

В този момент на улицата не бях само аз, имаше още много фотографи. Всички снимахме. Тези кадри обаче така и никога не бяха публикувани, заявява фотографът.

Това не е единственият случай, когато жена нескрито изразява агресията си срещу партийния вожд. Вече се е превърнал почти в легенда инцидентът в  Русе. След него нападателката на Живков получава прозвището Мара Тухлата.

При едно от посещенията на Живков в крайдунавския град той се сблъсква с гнева на жена, наричана от съгражданите си Мара Петолевката. Тя била известна още преди инцидента с Тато, при това отново с недобра слава - като проститутка.

Като видяла Живков, Мара го замерила с тухла. Смята се, че оттогава той не иска и да чуе за Русе. Снимки от този инцидент, както и от другите два, така и не се появяват в пресата през тоталитаризма.

Последвайте канала на

6114 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Българин

2015.04.07 | 14:15

6
Хубаво е лидери да се разхождат между своите избиратели,но не в България. Тук след демокрацията елита има такава охрана,че другите може само да завиждат. Особено се отнася за депутатите те трябва свободно да се предвижват с градският транспорт,а не с коли на сигурността. който прави живота на народа си по-хубав,не се притеснява от нищо. А какво е в България ....

2015.04.07 | 14:15

5
Тодор Живков отдавна е мъртъв и нищо не застрашава отрепката да беше подплатил твърденията си с поне една снимка!
FM

2015.04.07 | 14:14

4
Оставете човека да почива в мир. Помня че когато започнах работа заплатата ми беше 120 лв. Но бензинът беше 1.20 лв, газта 16 ст. нямаше кой-знае какво но всичко беше евтино, работа имаше за всеки. Вярно е че имаше лагери на смърта. Но хората който бяха в лагерите, бяха убийците на Българи по времето на \\\\\фашизма. А сега ни управляват техните наследници. Преди бяхме нещо а сега сме никои.
Василий Втори

2014.04.12 | 10:01

3
Страхувам се от народната любов!
Пиронков

2014.04.11 | 15:58

2
Мара Тухлата Хаааах! Комедия.

2014.04.11 | 11:27

1
Време е за отстрелване на дивите зайци !

Добави коментар

Водещи новини