В НС разглеждат на второ четене Закона за потребителския кредит

  • 09 април 2014 06:36

  • 894
  • 0
В НС разглеждат на второ четене Закона за потребителския кредит
© Булфото

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за потребителския кредит. Под контрола на закона ще попаднат т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия, съобщи "Дарик".

Преди две седмици, когато депутатите гледаха на второ четене законопроекта, без да го довършат, бяха внесени промени, които предизвикаха спорове в редиците на социалистите.

Част от депутатите от БСП предложиха текстове - т.нар. годишен процент на разходите (ГПР - лихва плюс всички такси) не може да е по-висок от 5 пъти законната лихва по просрочени задължения. Техни колеги от БСП пък се обявиха против, защото прогнозираха ръст на лихварите.

С промените се предлага още търговските банки да бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит. Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.

Преди това народните представители ще гласуват датите за Великденската си ваканция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини