Огън по границата между Северна и Южна Корея

  • 31 март 2014 08:03

  • 3958
  • 2
Огън по границата между Северна и Южна Корея
©

Северна и Южна Корея си размениха изстрели след започнали днес севернокорейски военни учения в Жълто море, предаде Франс  прес, като се позова на говорител на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили. Маневрите се провеждат близо до общата морска граница, която е оспорвана от КНДР вече шест десетилетия.

"Снаряди, изстреляни от Северна Корея, паднаха от нашата страна (на границата) и ние отговорихме, като открихме огън", обобщи говорителят на южнокорейския генерален щаб. КНДР изглежда не е стреляла по конкретни южнокорейски цели.

Жителите на близък южнокорейски остров обаче са били посъветвани да се евакуират незабавно в убежища. Малко по-рано днес Северна Корея обяви, че започва военни учения с бойни муниции близо до морската граница с Юга.

Сеул реагира незабавно, като предупреди, че ще предприеме ответни мерки при всяко нарушаване на на границата. Границата между двете Кореи е делимитирана от ООН и Съединените щати през 1953 г. след края на войната на полуострова. Тя е оспорвана от КНДР, която не я признава.

Районът на морската граница между двете Кореи стана на няколко пъти арена на смъртоносни инциденти. При последния,  датиращ от 2010 г., Северна Корея бомбардира южнокорейски остров и уби четирима души.

Вчера КНДР заплаши, че ще извърши четвърти ядрен опит в отговор на позицията на ООН, която продължава да осъжда ядрените и ракетните изпитания на изолираната комунистическа държава, отбелязва Асошиейтед прес. Според Сеул обаче Пхенян няма да  извърши такъв тест в най-близко бъдеще.

Евентуалното провеждане на ядрен опит от страна на Северна Корея няма да остане без последствия, предупреди днес южнокорейският министър на външните работи Юн Бьон-се, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Танкист

2014.03.31 | 18:40

2
Това на снимката са танкове Т-55, те дори не са Т-55АМ2! Много са стари! Моделите на Т-55, предназначени за износ от СССР се наричаха \"маймунки\", заради по-слабата броня!
Танкист

2014.03.31 | 18:40

1
Сега забелязах! На снимката ясно личи, че периферията на колелата са боядисани в бяло. т.е. тази снимка е пpoпaгaндa. т.е.тези Т-55 са парадни!

Добави коментар

Водещи новини