Янаки Стоилов: Приемането на декларация за Крим трябва да бъде коментирано (видео)

  • 20 март 2014 18:20

  • 1284
  • 1
Янаки Стоилов: Приемането на декларация за Крим трябва да бъде коментирано (видео)
©

След дискусията в Консултативния съвет, по-ясно ще се откроят различните позиции или поне нюансите в тях, от страна на отделните институции и различните политически сили, каза на брифинг председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов,

"Приемането на декларация не трябва да е нито прибързано, нито закъсняло. По този въпрос българският парламент е необходимо да има позиция преди да се стигне до неговото решаване в Европейския съюз. Излишно е каквото и да бъде решението от нас да бъде просто коментирано”, заяви Стоилов.

"Формирането и реализацията на вътрешната и външната политика са главно в правомощията на правителството. Парламентът е представителният орган, който трябва да държи сметка за всички развития в тази позиция и да отчита общественото мнение и българските национални интереси. Трябва да се намери добрия баланс, без да се изземват оперативните правомощия на правителството, то да се чувства поставено в достатъчно ясна ситуация, която може да бъде изразена от парламента”, посочи той.

По думите му по-голямата част от народните представители в Комисията по външна политика са резервирани или против налагането на санкции, които да имат неблагоприятно икономическо отражение в България. „Не съм сигурен обаче дали всички депутати, които споделят тази позиция, са готови ясно да я изразят и отстояват. Не е достатъчно тя да бъде включена в някакви обтегаеми формулировки, че България като член на ЕС иска нещата да се развиват по-добре. България би трябвало ясна да изразява своите позиции в различните европейски формати, което да бъде правено достатъчно отговорно. Гръмкото говорене по тези въпроси може да даде недобри сигнали навън. Най-добре е тези позиции да бъдат заявявани на работно ниво, а в политически документ на Народното събрание те могат да бъдат казани достатъчно ясно”, уточни Стоилов.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.21 | 09:52

1
Много интересно какви санкции смятахте да наложите, пък сега сте против.

Добави коментар

Водещи новини