Плевнелиев пред "Ал Джазира": Русия да не дърпа дявола за опашката

  • 17 март 2014 08:59

  • 18358
  • 121
Плевнелиев пред "Ал Джазира": Русия да не дърпа дявола за опашката
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова Русия да не нарушава международното право и да не дърпа дявола за опашката. В интервю за "Ал Джазира" той посочи, че в противен случай може да се стигне до дългосрочно напрежение.

По думите му въпреки различните настроения в българското общество, то е единно в това, че страната трябва да има балансирана политика по отношение на конфликта в Украйна.

„Украинският и руският народ са близки. А какво правят политиците в момента. Предизвикват нова Студена война? Настройват близки народи един срещу друг? Дали ще провокират война, дали ще нарушат международното право?", попита Плевнелиев.

Президентът допълни, че се надява Русия да не нарушава суверенитета на Украйна и призова да е придържа към международното право. По думите на Плевнелиев Европейският съюз и САЩ са изпратили много ясни послания и се надява с дипломатически методи да бъде постигнато решение.

„Като страна, която има много балансирана полтика, страна на кръстопът на цивилизации, сме виждали всичко. Надяваме се политиците да се държат отговорно. Няма да търсим решение днес и утре, в което някой печели, а друг губи, а вероятно големият губещ ще е украинският народ. Единственото решение за Украйна е дългосрочно и трайно, а това означава, че Украйна остава в настоящите си граници – никой няма да реже територии, да анексира и да нарушава международното право", каза още президентът.

По думите му кризата вече има отражение върху България. „Но това отражение може да е много по-сериозно. България е отворена икономика. Ние разчитаме на руските и украинските туристи. Разчитаме на транспорта през черноморските пристанища. Търгуваме с региона. България е в 87-процентова газова зависимост. Затова искаме да видим отговорно поведение и придържане към договорите. Вече имаме опит от 2009 г., когато в най-студените дни на най-студената зима „Газпром" спря газа. Просто защото имат спор с трета страна. Научихме си урока", допълни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и посочи, че именно по тази причина се изграждат интерконекторните газови връзки със съседни държави.

Плевнелиев добави, че страната се придържа към политиките на ЕС спрямо ситуацията. На въпрос за отношението сред обществото, той посочи, че няма разединение, пише "Стандарт". „България е особена страна, където днес можете да видите две различни ориентации: На тези, които са абсолютно прозападно ориентирани и искат България възможно най-бързо да се интегрира в ЕС, и на другите, които винаги мислят за Русия като за големият брат, освободила България през 19 век от турско иго. Но българският народ споделя виждането, че страната трябва да има балансирана политика. Ние не сме троянски кон на Русия, а сме порта към Европа", каза Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза като основен проблем на проблем на политическата обстановка в България рекордно ниското доверие в политиката. Той заключи, че България става все по-важна и набира потенциал, заради местоположението си, както и че е фактор в Югоизточна Европа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
18358 121

Свързани новини

Коментари 121

Добави коментар

2015.01.06 | 21:38

121
Кръгъл идиот ! Като си отвори устата този кретен само вредни за България глупости ръси !

2015.01.06 | 21:38

116
Прав излезе Волен-добре му го начука на тоя антибългарин.Така че се събудете-гласувайте за АТАКА само те могат да се противопоставят на Еврогейските ценности и терор.АТАКА
болен

2015.01.06 | 21:38

120
А БЕ ЕЙ ФАШИСТКО ТРОЛЧЕ

2015.01.06 | 21:38

119
Тоз Глупак чува ли се изобщо какво говори и осъзнава ли какво казва от името на БГ. Нека почете малко из форумите и да си отвори очите за настроението на народа а не да слуша продажните телевизии! 80-85 % от народа ни оправдава присъединяването на Крим към Русия. Ако беше толкова хубаво в ЕС дали жителите на Крим щяха да искат да се присъединят към Русия.Информационното затъмнение и манипулацията е тук и в ЕС и в Америка!Управляващите поддържат интересите на 10-15 от населението , а другите сме им закрепостени да плащаме само данъци и такси без да имаме някакви права.А във Всяка демократична държава има права и задължения.Но за нашата НАЛОЖЕНА "демокрация" това не важи! Присъединихме се към ЕС и Нато без някой да попита (референдум) обикновения данъкоплатец ! ВЪН БГ ОТ НАТО И ЕС ! Това са хора които искат да командват целия Свят !

2014.03.18 | 23:34

84
Из форумите пишат ниско образовани и неграмотни хора. Тяхното мнение няма никакво значение. Твоето също! България ТРЯБВА да е в ЕС и НАТО!
Странджата

2014.03.18 | 23:26

65
Явно много разбираш и много знаеш!За огромно съжаление ще отбележа ,че си много далеч от историята ,политиката ,големите желания , голямото можене и многото знание!Преди всичко в една държава в която все още стои мавзолеят на Ленин - да ти звучи демократично?Съвременният образ на Хитлер е Путин!Комунизмът е още по-лош от фашизма!Чети ,учи уразмишлявай и не вярвай на форумите!Те не са критерий!Не всичко по света се решава само и единствено с референдум!Това се прави в страни с гражданско общество и съзнание.

2015.01.06 | 21:38

118
Ти си президент избран с фалшиви бюлетини, Роска. Не можеш да изказваш моето мнение.
bbb

2015.01.06 | 21:38

117
За това Путин го прие в един коридор за 2 минути в сочи. Срам ме е от вас г-н Плевенлиев

2015.01.06 | 21:38

115
Комсомолското секретарче Плевнелиев, син на виден партиен деец, настъпва ръката, която го е хранила! Такива дисиденти със задна дата са ми най-смешни.

2015.01.06 | 21:37

114
Те са си сатанисти западните изчадия, но С НАМИ БОГ!

2015.01.06 | 21:37

113
Вреден ПИКЛЮ !
FM

2015.01.04 | 14:55

112
Глупака и колкото образования да има, той си остава глупак. - Заложете на Православието.

2015.01.04 | 14:50

111
Порта, кръстопът, троянски кон. Замлъкни, келнер.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини