Специална стратегия връща емигрантите от САЩ у нас

  • 13 март 2014 06:54

  • 4386
  • 11
Специална стратегия връща емигрантите от САЩ у нас
©

Макар да няма точна представа и политика за това как би привлякла обратно българите, потърсили късмета си зад граница, българската държава поне е наясно какво би могло да ги накара да пожелаят да се върнат в родината си. Студеното време, лошите условия и стресът на работното място били сред причините, които карат сънародниците ни да се замислят дали да не си купят билет за обратно, пише в. Сега.

Това стана ясно при отчитането на проекта на Агенцията за инвестиции и Агенцията за заетостта, свързан с популяризирането на инвестиционния климат в България и привличането на нашите емигранти в страната. Информационната кампания е глътнала 146 000 лева без ДДС от програма "Конкурентоспособност". Тя е била реализирана в рамките на 20-ина дни през февруари в 11 града от Европа и САЩ. Според спечелилия и изпълнил поръчката консорциум "Ламбаджиев-Кръстев" за срещите са били информирани 450 000 българи по света чрез "Фейсбук" страницата на обиколката. В социалната мрежа тя събрала 140 харесвания, имало и над 50 публикации в български медии в чужбина. В крайна сметка в срещите са участвали общо 750 българи, но не стана ясно дали някой се е върнал или поне е изразил подобно намерение. "Не е толкова лесно, тъй като това е дългосрочно решение", обясни шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. И добави, че това е дълъг процес, а сега предстои надграждане на вече направеното.

Малко преди да разкаже няколко success stories, или истории на успеха на българи в чужбина, депутатът от БСП Мартин Захариев, който е бил поканен да участва в презокеанската среща с наши емигранти в Бостън, заяви, че те живеят в тежки условия. Температурите били от минус 15 до минус 20 градуса, хората трудно се справяли, студът ги измъчвал и те с носталгия си спомняли за България. По думите му кампанията не целяла "физическото им връщане", а това да се ползва тяхното ноу-хау, за да се прави бизнес у нас. Изказването на Мартин Захариев обаче рязко се размина със заявката на шефа на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов, който минути преди това бе обявил, че държавата ще пише стратегия за връщането на българите, при това с конкретни мерки.

Българка от консултантска компания пък се оплакала, че работи под огромен стрес и затова обмисля да се върне в България. Офисът й бил в Ню Йорк, а фирмата, за която работи, имала представителство в България, стана ясно от думите на Христо Етрополски от Агенцията за инвестиции. Според него вече имало и завърнали се емигранти - някои от тях работели по Програмата за развитие на селските райони и бизнесът им вървял, а други имали интерес към бутилирането на минерална вода в България. Какво би върнало българите, които живеят в Европа и по топлите страни, вчера не бе съобщено. Според последното проучване на Икономическия институт на БАН близо половин милион българи в трудоспособна възраст в момента са готови да емигрират.

С цел да представи възможностите за инвестиции в България почти околосветска обиколка ще направи и икономическият министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. През април и май Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на ще бъде в Щутгарт, Хановер, Женева, Копенхаген и Москва. Ще има три азиатски форума - в Пекин, Шанхай и Сеул, както и два в САЩ - в Бостън и Ню Йорк. Прогнозната стойност на поръчката е над 1.3 млн. лв., като все още не е избран изпълнител, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Сега в етап на изпълнение е медийна кампания в ЕС, САЩ и Азия, която да ни представи като топ дестинация за правене на бизнес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4386 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.05.23 | 17:52

11
ХА ХА ХА ХА ХА ХА, развеслихте ме рано, ей! Мерси! :)

2015.05.23 | 17:52

10
Емигрантите ни в САЩ като чуят, че Сергей и Доганя са на власт... ще хванат още 1-ят самолет и ще се приберат в БГ! Няма лъжа, няма измама!

2015.05.23 | 17:52

9
Стратегията е една единствена.Крадливите кумунисти заминават или за СИБИР или за затвора. Връщат откраднатото богатство на държавата или доживотен без право на замяна.Има и по лесен начин като в Северна Корея-разходка с гладни кучета.
Лайнари писна ни от вас

2015.05.23 | 17:51

8
"Макар да няма точна представа и политика за това как би привлякла обратно българите, потърсили късмета си зад граница, българската държава поне е наясно какво би могло да ги накара да пожелаят да се върнат в родината си. Студеното време, лошите условия и стресът на работното място"............,Малоумни български законотворци спрете да крадете ,да измисляте закони в полза на обръчите от фирми,спрете да се чудите как как чрез измислени агенции и проучвания да източите някое и друго евро.Вместо да строите молове и грозни хотели.Можехте да обновите заводите и предприятията,но в строежите на молове и хотели е по лесно да си преперете мръсните пари. Въобще не ви пука за Българите където и да са!

2014.03.14 | 08:15

3
Това е абсолютната истина,ама сме безсилни пред властимащите

2014.03.13 | 21:16

2
Кой ще се върне при мизерни условия на работа, лоша работна среда и изключително ниско заплащане. В чужбина за един месец печеля толкова пари колкото да си купя 5 телефона Samsung Galaxy 5-цата, в България ми трябват 3 заплати за да си го купя, да не съм луд, да остана в България за стотинки...

2015.05.23 | 17:50

7
Ами аз се върнах след 12 години в сащ. Изкарвах 5-6 пъти повече (сега работя за 600 лв), но се върнах не да пресмятам колко телефона да си купя, а защото обичам България.
klara

2015.05.23 | 17:49

6
аз съм в Италия със заплата 1000 евро мъжът ми в БГ С ПЕНСИЯ 330 ЛВ И ЗАПЛАТА 500 ЛВ ОБЩО ГОРЕ ДОЛУ ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА 415 евро ако се върна работа за мен няма а ми трябват и години за стаж е защо да се върна

2015.01.03 | 19:02

5
Az ptedi 2 meseca i oshte si tursq rabota !!! Koi normalen shte se vurne za 600lv ?!?
ццц

2014.03.13 | 20:50

1
600 пак е добре....

2014.03.14 | 09:37

4
къде ги взимате тези 600лв. аз взимам 500, а около мен всички са на заплати от 350 до 450 лв. колко са хората които взимат 600 и нагоре и колко са тези които взимат по 350 до 400. вземете се заинтересувайте. и като се върнат от америка какво ще ги правим, на салата ли. сега има висока безработица, а като пристигнат още кво става. и те ли ще са на социални помощи, които се смъкват от нас работещите. на 7 милиона хора се падат 2 милиона работещи, което означава, че всеки работещ храни 3,5 човека. та като дойдат още безработни и кой ще ги храни

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини