Спрягат министър или зам.-министър за шеф на Сметната палата?

  • 07 март 2014 21:29

  • 1754
  • 2
Спрягат министър или зам.-министър за шеф на Сметната палата?
©

Министър или заместник-министър може да оглави Сметната палата, пише в. “Труд”.

За целта между първо и второ четене на проекта за промени в Закона за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП, ще бъдат направени корекции. От него ще отпадне записаната в първоначалния вариант забрана лица, които в предходните три години са били министри или зам.-министри, да не могат да са членове на одитния орган. Забраната ще важи само за депутати. "В Европейския съюз такива ограничения има само в Австрия, Унгария и Словакия”, коментира депутатът от “Коалиция за България” Румен Гечев, който е сред вносителите на проекта. Той добави, че при избора на председател и членове трябва да се спазват европейските изисквания, които са само по отношение на подходящо образование и квалификация. След промените ръководството на палатата ще се състои от 9 души със 7-годишни мандати. Според депутатът от “Коалиция за България” Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в трябва да има по-строги изисквания за бъдещия председател и членове. Например трябва да се иска стаж като одитор-счетоводител или в областта на финансовия контрол. Сега е предвидено председателят и членовете да имат съответно 15 и 10 години стаж в областта на правото или икономиката, но не и като одитори. Опасенията на депутатите за предложението на Кадиев са, че то много ще стесни кръга на потенциалните кандидати.

В кулоарите на парламента вече се спрягат различни имена за председател на Сметната палата. Едно от тях е на Кирил Ананиев, който беше зам.-министър на финансите в три правителства. Ананиев отрече да са водени разговори с него. След емоционалните 4-часови речи по закона в четвъртък, при които се стигна и до отстраняване на ДПС депутата Хамид Хамид заради нецензурен жест с ръка към сегашния шеф на Сметната палата Валери Димитров, вчера депутатите приеха промените на първо четене почти без дебат. Проектът мина със 102 гласа “за” на БСП, ДПС и един независим депутат, 77 “против” от ГЕРБ и един “въздържал се”. “Гласувах “против”, защото това е отмяна на професионалното начало в Сметната палата и връщане на партийното”, обяви Павел Гуджеров от ГЕРБ. “Днес е Сметната палата, утре ще са прокуратурата и съдът”, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1754 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.09 | 22:45

2
докога ще го тарпим това правителство с този парламент на 1 ви май национална стачка в цялата страна и свалянето на правителството като в киев само че убити да са политиците

2014.03.09 | 22:45

1
Оставка и нищо друго

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини