Депутатите обсъдиха създаването на Фискалния съвет

  • 07 март 2014 14:07

  • 734
  • 0
Депутатите обсъдиха създаването на Фискалния съвет
©

Парламентът обсъди на първо четене създаването на Фискален съвет, предложен от правителството. Гласуването на законопроекта ще бъде на извънредното заседание на Народното събрание във вторник - 11 март, предаде БТА.

Идеята е Фискалният съвет да бъде независим орган, който да наблюдава бюджетната политика и изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност. Предвижда се Съветът да бъде петчленен, в т.ч. председател. Членовете ще се избират от Народното събрание за срок от 6 години. Вносителят е записал и изискванията към тях - лица с високи нравствени качества, висше икономическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и не по-малко от 10 години професионален опит в областта на макроикономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. За членове на  Съвета ще могат да бъдат избирани и лица с чуждо гражданство. Предвижда се възнаграждението за едно заседание да е равно на 3 минимални работни заплати, но общо за месец не повече от 3 средномесечни заплати на наетите лица по трудово и по служебно  правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Парите ще се изплащат от бюджета на Народното събрание.

Независимият фискален орган ще наблюдава спазването на числовите фискални правила, заложени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за сектор "Държавно управление" и Консолидираната фискална програма. Той ще изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите, основаната на тях средносрочна бюджетна прогноза и законопроекта за държавния бюджет, включително по законопроекти за неговото изменение и допълнение и по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Заседанието на парламента беше закрито с пожелание на председателстващия го Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от левицата за светъл празник на българските жени - 8 март.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини