Румен Гечев: Новият закон дава по-големи гаранции на получателите на кредити

  • 07 март 2014 10:05

  • 1853
  • 1
Румен Гечев: Новият закон дава по-големи гаранции на получателите на кредити
©

Румен Гечев от БСП коментира, че с промените в Закона за потребителския кредит, се цели най-накрая този закон да бъде хармонизиран с европейския. България остана последната страна в ЕС, която все още още не беше направила необходимите промени и кредитополучателите не бяха защитени.

С този закон се дават по-големи гаранции на получателите на кредити без значение дали кредитът е потребителски или ипотечен. Намалява се броят на таксите, които трябваше да се плащат при теглене на кредит.

При жилищните заеми с този закон се гарантира да не изпадне собственик на имот в несъстоятелност, а не какво се случваше до сега банката взима имота и собственика остава да изплаща цял живот вноски.

Друго важно предимство е, че няма да има такса предсрочно погасяване. Законът ще влезе в сила след обнародване в държавен вестник и ще важи за новите кредитоискатели.

Но ние не налагаме забрана двете страни да си предоговарят клаузите в догорите.
В обратен случай, ако законът го върнем със задна дата може да настъпи хаос с банковата система, заяви още Румен Гечев.

От своя страна Емил Радев от ГЕРБ смята, че този закон не защитава юридически потребителите и че голяма част от предприетите мерки са единствено и само широко прокламирани и няма да доведат до очаквания ефект за кредитополучателите,
особено за ипотечните кредити, където нещата не са законово обосновани.

Този закон не се отнася до вече сключените договори и голяма част от хората ще останат потърпевши на банковата система, заяви той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2014.03.28 | 17:51

1
Този го видяхме какво направи как фалира банки и окрадоха спестяванията бедните хорица.Отвращава ме??

Добави коментар

Водещи новини