Орешарски: Притеснявам се за доставките на газ

  • 06 март 2014 20:47

  • 2447
  • 8
Орешарски: Притеснявам се за доставките на газ
©

Не считам, че е голяма вероятността от прекъсването на доставките на газ за България, без да я изключвам.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, цитиран от БТА. Той участва в близо осемчасовото извънредно заседание на Европейския съвет, посветено на кризата в Украйна. Притеснявам се най-много за доставките на газ. По наши  оценки отчитаме като ниска степен на достоверност на прекъсването на газовите доставки, поясни той. Туризмът не е направлението, което най-много ще пострада, заяви премиерът по повод решенията от днешното заседание на държавните и правителствените ръководители на ЕС, свързани с Русия. Министър-председателят съобщи, че неговите колеги са призовали днес Москва да изтегли незабавно въоръжените си сили от украинска територия и да осигури достъп на международните наблюдатели. Приетите решения изразяват подкрепа за териториалната цялост и независимостта на Украйна. ЕС осъжда решението на парламента на Крим за свикването на референдум за присъединяване към Руската федерация и го представя като противоконституционно. Решението на проблема трябва да бъде постигнато в разговори Русия-Украйна, добавят европейските лидери. Те са потвърдили решението да бъдат прекратени преговорите с Русия по визовите въпроси, както и страните от ЕС, част от Г-8, да спрат подготовката си за участие в предстоящото заседание на групата в Сочи до второ нареждане. Всякакви по-нататъшни стъпки на Русия към ескалация на напрежението ще доведе до нови мерки, засягащи икономически сектори, се посочва в днешните решения.

Европейските ръководители, които разговаряха днес с новия украински премиер Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град, са подкрепили настояването му за подписването на споразумението за асоцииране с Киев. Политическата част на документа ще бъде подписана скоро, а търговската ще подлежи на допълнителни преговори между Брюксел и Москва. Европейският съвет е потвърдил осигуряването на 11 млрд. евро за Украйна, както и ангажимента за визова либерализация. Подкрепено е също подписването на споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова не по-късно от август тази година. Премиерът коментира, че каквито и да било санкции срещу Русия не биха се отразили положително на никого в ЕС, не само на България. Въпросът е да се нормализира обстановката в Украйна, която в този вид представлява заплаха за сигурността в региона и ни засяга. Никой не е привърженик на разширяването на обхвата на санкциите, допълни Орешарски.

Попитан каква е вероятността настоящият спор да се превърне в замразен конфликт, той коментара, че съществува потенциална опасност. Струва ми се, че е малка вероятността, защото Русия и ЕС нямат интерес от това. Вярвам, че диалогът ще доведе до сравнително бързи решения за уреждането на основните открити въпроси. Сигурно ще има потенциални проблеми и в бъдеще. Виждаме, че и в други точки около границите на бившия СССР край Русия има конфликти, които не са решени докрай, но не пречат на нормалното развитие на страните. Има разлика с други точки на света, където с десетилетия не се намират решения. Тук съм повече оптимист за постигането на решение, заяви министър-председателят.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2447 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
21

2015.07.02 | 13:55

8
Преди няколко дни нямаше никакви притеснения, а сега какво стана ???Само лъжи и манипулации спрямо народа.Не ви вярваме
братя галеви

2014.03.07 | 12:36

7
ти ли Говедо комунист срам има ли
Lyubo Angelov

2014.03.07 | 12:36

6
Страх те е, че ще те издирва интерпол, за престъпления срещу България.
Lyubo Angelov

2014.03.07 | 12:36

5
A притесняваш ли се за линчуването? Боклук продажен.

2014.03.07 | 12:36

4
Притеснявай се за провален туристически сезон.
Долу комунизма!

2014.03.07 | 12:36

3
Комунистическото "благоденствие" е като счупен хладилник, пълен с празни тенджери!

2014.03.07 | 12:36

2
Гербераст = Бесепар = ПСУВНЯ ! ATAKAAA !!!
Lyubo Angelov

2014.03.07 | 12:36

1
Аре сега "Бесепар=ПСУВНЯ" НАЛИ СТЕ В КОАЛИЦИЯ????? АТАКА+ДПС+БСП . . . ТРОЙКА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини