Менда Стоянова: Проектът за закон за Сметната палата е политическа поръчка (видео)

  • 06 март 2014 10:18

  • 2775
  • 5
Менда Стоянова: Проектът за закон за Сметната палата е политическа поръчка (видео)
©

Проектът за закон за Сметната палата е политическа поръчка от управляващите БСП и ДПС за слагане на ръка върху Сметната палата. Целта е ясна - чрез назначенията, които ще се извършват да се овладее палатата и да се превърне в политически инструмент. Сигурна съм, че такива назначения ще бъдат факт.

Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ по време на разглеждането на първо четене на Законопроект за Сметната палата.

По думите й текстовете на законопроекта се опитват да дадат законова възможност за такива назначения. Връщане на 9-членната колегия без изквасвания за професионален опит и стаж – а именно финанси, одит и други подобни, дава възможност за такива назначения, категорична е Менда Стоянова.

Законът е направен изключително за професионално ползване и няма нужда от такива промени, смята тя.

Тези членове ще бъдат шефове на одити и не е необходимо да бъдат професионалисти. Но за изпълнението на партийни поръчки не е необходимо професионализъм, напротив – даже пречи, коментира още Менда Стоянова.

За мен това е отваряне на вратата на шуробаджанашките назначения, които и в момента се вихрят. Аз предполагам, че резултатите от това ще бъдат няколко – първият е даване на възможност да бъдат законно уволнени сегашните директори на дирекции. По стара традиция ще бъдат назначени удобни за властта хора на тези ключови позиции, смята Менда Стоянова.

По думите й вторият резултат, който ще се получи е, че ще изчезне специализацията и това ще доведе до намаляване на качеството на одитните практики.

Няма да има централизирано възлагане и приемане на одитите. Премахва се прозрачността при извършването на одити, заяви в изказването си Стоянова.

Стоянова подчерта, че вече от ЕК са реагирали на тези промени, но реакциите на евродепутатите са били неглижирани.

Това е поредното грубо погазване на професионализма и независимостта на един върховен орган, призван да контролира бюджетните организации и публичните средства, заяви Медна Стоянова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2775 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.03.06 | 19:03

5
БСП И ДПС-МАФИЯ И МАНИПУЛАТОИ.ОСТАВКА.
Пейо

2014.03.06 | 19:03

4
Стига с тоя Волен, ПРЕМИЕР, той не вижда ли, че тия водят България към пропаст, защо не ги спря когато трябваше?!! Националист, патриот... хайде де...!!!
БОЗДУГАН

2014.03.06 | 19:03

3
Видяхме ги ВСИЧКИТЕ начело с ТИКВАТА ПРОСТА Борисов какво представляват за тия 24 г. ! НИЩОЖЕСТВА ! ЗАТОВА НИКАКВИ ПЕДЕРАСИ , НИКАКВИ ГЕРБ - ета , герберастки тиквета , АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета ,Куневски к,урвета , дудучета - петровчета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!!

2014.03.06 | 19:03

2
Искат да крадат безпроблемно! Нека крадливо крупие - ибрикчия да ни кове законите....а Долен и Момата да му ръкопляскат.
бисеров

2014.03.06 | 19:03

1
като ви болят зъбките-идете на зъболекар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини