Плевнелиев и Орешарски обсъдиха обстановката в Украйна (обновена)

  • 05 март 2014 19:41

  • 2529
  • 5
Плевнелиев и Орешарски обсъдиха обстановката в Украйна (обновена)
© Булфото

На работна среща на "Дондуков" 2 президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обсъдиха обстановката в Украйна и региона предвид на предстоящия утре извънреден Европейски съвет. Това съобщава прессекретариатът на  държавния глава.

Според президента България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението. Държавният глава е изразил безпокойство по повод на действията на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна. Според президента в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава. Необходимо е да се засили сътрудничеството както на национално, така и на европейско ниво с украинското правителство, да се разшири диалогът с гражданското общество в Украйна и да не се допускат действия като отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори.

На работната среща държавният глава и министър-председателят са обсъдили възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата  Европейска комисия. Президентът е подчертал, че вратата на ЕС за асоцииране на Украйна е широко отворена. Според Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е от изключителна важност ЕС да ускори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Само свързан и интегриран, нашият регион ще бъде фактор на стабилност и растеж, какъвто е примерът на Вишеградската група, е заявил още държавният глава. Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 години е разпространяването на демокрацията на изток. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е подчертал, че Съюзът  трябва да има единна политика по отношение на Русия и със страната трябва да се поддържа диалог при безусловното спазване на международните норми.

На срещата президентът е изразил категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки. За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи - енергийни, пътни и други, е отбелязал държавният глава. Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност, е посочил още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Според президента поради важността на темата този въпрос трябва да стане и европейски приоритет.

Държавният глава е приветствал своевременното свикване на Съвета по сигурността към МС за ситуацията в Украйна, създаването на Кризисен щаб, както и набелязването на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за предотвратяване на евентуалните рискове.  Президентът и премиерът ще продължат да следят внимателно какво се случва с българите зад граница и как се гарантират правата им. Според тях в този момент трябва да се засили комуникацията на институционално ниво с диаспората ни в Украйна, се посочва в съобщението.

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, е заявил премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 на работна среща с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, съобщава правителствената пресслужба. "Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за  деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", е подчертал премиерът Орешарски. България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира на Европейския съвет в Брюксел утре, се отбелязва в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2529 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.03.06 | 09:16

5
2 КУРВИ
До червените боклуци!!!

2014.03.06 | 07:31

4
Има ли по-голяма курва от еничара Волен Сидеров???!!!!

2014.03.06 | 07:31

3
ima edna nai goliamata kurva i se ka3va boiko tikvenika
Def_Kom1

2014.03.06 | 07:30

2
Стойте с Русия бе боклуци за Турция ли ще се държите с тая позиция.

2014.03.06 | 01:55

1
pa4avrata na erdogan boiko tikvata

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини