Блиц контрол в парламента днес

  • 05 март 2014 07:36

  • 1082
  • 0
Блиц контрол в парламента днес
©

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за сметната палата.

Промените предвиждат структурни промени в независимия държавен орган - връщане на колективната форма на управление с ръководство от 9 души, избрани на партийно-квотен принцип. В момента проверяващият орган има един председател - Валери Димитров, и двама зам.-председатели.

В своя защита през миналата седмица сегашният председател на проверяващия орган Валери Димитров посочи, че никъде в Европейския съюз няма Сметна палата с 9-членна колегия, която да се произнася за самите одити, припомня Дарик.

„Българската Сметна палата никога не е била парламентарна", напомни Димитров. Промените в Закона за дейността на Сметната палата бяха подкрепени от бюджетната парламентарна комисия.

От ГЕРБ реагираха остро на предложените промени и се обявиха против предложението на управляващите.

Парламентът ще обсъди на първо четене и промени в Закона за потребителския кредит, внесени от БСП и ДПС. Това предвижда още проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. В нея са проекти за решения за промени в състава и ръководствата на парламентарни комисии и делегации, продължението на второто четене на изменения в Закона за виното и спиртните напитки и първото четене на законопроекта за Сметната палата.

В 12.30 ч. е предвиден блиц контрол с участието на премиера и заместниците му.

В проектопрограмата е първото четене на промени в Закона за митниците, в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и в Закона за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.

Предвижда се тази седмица депутатите да обсъдят на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - на ГЕРБ и на БСП. В проектопрограмата са и два законопроекта за промени в Закона за убежището и бежанците. Измененията са внесени от Министерския съвет и от "Атака".

В проекта за дневен ред за седмицата е първото четене на законопроекта за Фискален съвет и второто четене на промени в Закона за кредитните институции, в Закона за здравословни и безопасни условия на труд и в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Тази седмица се предвижда парламентът да обсъди на второ четене и промени в Наказателния кодекс и в Административнопроцесуалния кодекс. В проектопрограмата е и второто гласуване на изменения в Закона за водите и в Закона за обществените поръчки.

В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини