Плевнелиев и Давутоглу: Проявите на религиозна нетърпимост са недопустими

  • 27 февруари 2014 19:16

  • 1649
  • 5
Плевнелиев и Давутоглу: Проявите на религиозна нетърпимост са недопустими
© Пресцентър Президентство

България и Турция ще продължат да работят за развитието на отношенията на добросъседство и за повече свързаност между държавите от Югоизточна Европа. Това беше позицията, около която се обединиха президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу, които се срещнаха на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Верният подход е да търсим заедно решенията на общите за страните ни въпроси, подчерта Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който приветства отговорното отношение на правителствата на България и Турция за преодоляване на проблемите, които срещат транспортните компании от двете страни.

Турция се стреми към открити и прагматични отношения със своите съседи и ще насърчи повече свои компании да инвестират в България, посочи по време на срещата, Ахмет Давутоглу. Според него двете страни имат реален потенциал да увеличат значително както равнището на двустранния стокообмен от 3 млрд. евро годишно, така и на взаимните инвестиции. „Днес инвестициите от Турция в България са 2 млрд. евро, а географската близост и приятелските отношения между двата народа предполагат съвсем други нива“, заяви Ахмет Давутоглу.

Свързването на транспортната и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа е приоритет и за България, и за Турция, беше отбелязано още по време на срещата. В България предстои завършването на магистрала „Марица“, а страната ни има амбицията да изгради и високоскоростна железопътна линия, която да ни свърже с модерната железопътна система, която се изгражда в Турция, отбеляза държавният глава. Значението на проектите за пренос на енергоресурси от Каспийския регион и Средна Азия към Европа, които имат своя принос за енергийната диверсификация и сигурност, също бяха отбелязани от Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Ахмет Давутоглу.

Обща беше оценката, че проявите на ксенофобия и религиозна нетърпимост са недопустими и трябва да срещнат категоричен отпор от страна на институциите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1649 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.03.01 | 10:19

5
Не искам нищо от Турция. Да си седят в Анадола и да си гледат рахата
буйна

2014.03.01 | 07:02

4
научи се да пишеш първо
nikoga nyamadase opravite s tozi mantalitet prost

2014.03.01 | 01:29

3
ey takiva racisti kato vas kato ima v tazi prosti4ka darjava nikogoa naymada ima opraviya ako nesa turcite ciganite malcinstavata v bilgariya do sega 6tyahte da mrete ey ayde dami kajite sega koy vi izdrija ekonomikata nesali gasterbayterite a ot 100 procenta sa malicnstav takli koy vi pulni djobovete v letniya sezon izelsniciite nali taka a tism tirgnala da pluyes malcinstavat koy zanye kakuv si muhlyo gladni i si trganali da komentirate tuk ey to4ono zaradi takiva kato vas napraviha horat racisti kum etnostite maluumnici takiva

2014.03.01 | 01:26

2
Става дума за дискриминация на българи от турци в България.

2014.03.01 | 01:26

1
Главното мюффтийство и ДПС да престанат с провокациите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини