Над 44 000 уволнения в администрацията при управлението на ГЕРБ

  • 27 февруари 2014 17:15

  • 2400
  • 9
Над 44 000 уволнения в администрацията при управлението на ГЕРБ
©

Общият брой на освободените служители от държавната администрация при управлението на ГЕРБ е 44 021, в т.ч. 6000  ръководни кадри.

Най-много уволнения е имало в министерствата на финансите и на вътрешните работи. След обжалване в съда, 761  служители са били възстановени на работа. Това сочат установените до този момент данни от анкетната парламентарна  комисия, която проучва партийните назначения и кадруването в държавната администрация през периода август 2009 - март 2013 г. В медиите тя стана популярна като Комисия за "калинките" на ГЕРБ, заради гафа с назначаването за директор на Държавен фонд "Земеделие" на Калина Илиева, чиято диплома се оказа фалшива.

Политически назначения и вмешателства е имало и преди ГЕРБ, но проблемът е в мащаба, обобщи председателят на  комисията Таско Ерменков /Коалиция за България/. Той каза, че все още в комисията продължават да постъпват сигнали и жалби във връзка с уволненията. По думите на депутата, това съвсем не е политическо заяждане, а диагностициране на проблема, за да не се повтарят подобни практики в бъдеще, подчерта Ерменков.

Основният извод от работата на комисията досега е, че по време на мандата на Борисов масово са били използвани вратички  в Закона за държавната администрация, за да бъде заобиколено конкурсното начало при назначаването на чиновници.

Лошото е, че голяма част от процедурите не дават възможност на освободените да търсят правата си по служебен път, коментира  Таско Ерменков. Защото върху част от служителите е имало натиск да напуснат работа "по собствено желание" със заплаха, че ще  бъдат дисциплинарно уволнени или ще им бъде издадена лоша професионална атестация.

Проектът на окончателния доклад ще бъде разгледан на заседание идната седмица, а крайният срок депутатите да приключат работа,  10 март. Затова Ерменков призова колегите си през следващите 4-6 дни да побързат и да му изпратят своите  предложения за съставянето на доклада. В него ще има препоръки за законодателни промени, които да доведат до ограничаване на порочните практики.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на /ГЕРБ/ поиска смекчаване в окончателния доклад, като се вземе предвид, че действията на бившия й  съпартиец Павел Димитров били продиктувани от реваншизъм. Именно в неговото ведомствено жилище в София бяха открити два шкафа с документи от времето на управлението на ГЕРБ. Те станаха база, за разследването на комисията за политическите назначения и случаите на грубо кадруване за периода август 2009 - март 2013 г.

Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС заяви, че за да има дългосрочен резултат от работата на комисията, освен пълен анализ на технологията на назначенията при ГЕРБ, на партизираното кадруване в държавните институции, трябва внимателно да се вникне и в дълбочината на механизмите, за да се види как една партия е успяла изцяло да изземе държавната власт. За да се изработят законови норми,  които да спират тези практики занапред.

Пред депутатите от комисията Гален Монев /"Атака"/ подробно обясни как и кога се е нанесъл във ведомственото жилище,  обитавано преди него от Павел Димитров /ГЕРБ/, където в шкафове е намерил въпросните документи. Първоначално той ги предал на колегата си Венцислав Лаков, а след това и на комисията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2400 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
анонимен

2014.02.28 | 08:36

9
ГЕРБ са уволнили 44000 пиявици дето 24 години си седяха на държавна хранилка. И да не говорим колко нагли бяха, не ти обръщат никакво внимание........Сега пак същото.

2014.02.28 | 08:36

8
Абе тез червените за глупаци ли ни вземат или какво.Стига с тия статистики какво е било при ГЕРБ.Вече девет месеца управляват а все обясняват какво са направили или не направили предишната власт.Нека да се види те какво са направили освен да си назначават техни хора на ключови позиции и да теглят милиарди левове от които раздават само трохи.
какво да му умуваме?!...

2014.02.28 | 08:35

7
...от 44 021 съдът е възстановил само 761. ergo другите са си били за уволняване!
rossen4i4o

2014.02.28 | 08:35

6
имаме население като един град ,а администрация за един континент , какво кадруване ? Всички на полето за 300 лв. да проумеят какво е ТРУД , тогава който може да управлява, а не разни дипломирани пискалета с празни глави но верни на партията да ме убеждават КОЛКО Е ВЕЛИК ВОЖДА И НЕГОВИТЕ ЗАКОНИ

2014.02.28 | 08:35

5
КАК НЯМА ДА ГИ УВОЛНЯВАТ ОТ ПРЕДНАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ , КАТО ГЛЕДАМ СЕГА КАК НАСЛАГАХА НАВСЯКАДЕ НЕГРАМОТНИ АСАНОВЦИ И АЙШЕТА ,КАТО ВЛЕЗЕШ В ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПО ТАБЕЛКИТЕ НА ВРАТИТЕ ЩЕ ВИДИШ ИМЕНА ОТ ХАСАН ДО МУКАДЕС,А КАТО ВЛЕЗИШ ВЪТРЕ НА НЯКАКЪВ РАЗВАЛЕН БЪЛГАРСКИ НЯКОЙ МАЗЕН ПЕЛИВАН ТИ СЕ ПЕНИ,Е ЕЙТАКОВА КАДРУВАНЕ ЦЕРИ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА

2014.02.28 | 08:34

4
Въпросът е не колко,а ЗАЩО са били уволнени,дали поради некадърност,мързел,грешки,корупция,несправяне с работата или по политически причини.

2014.02.28 | 08:34

3
малко са, още трябва!!!

2014.02.28 | 07:15

2
Spoko,sega kato dojdem shte pochnem ot Wolen,Sergeicho,Mestancho,Peewski,Dogancho,Bashew.Shte gi gi orinem kato prase sguriq.
ПСИХОАНАЛИТИК

2014.02.28 | 03:41

1
Всички са предатели и измамниците-СМЪРТ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини