Манолова: Абсурдно е да искаш изборите да са по кодекса на Фидосова

  • 27 февруари 2014 14:40

  • 1099
  • 6
Манолова: Абсурдно е да искаш изборите да са по кодекса на Фидосова
© Булфото

Намеренията за налагане на вето не звучат сериозно, защото на първо място те визират текстове, които отсъстват от Изборния кодекс. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание и председател на комисията за приемане на  новия Изборен кодекс Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Няма как да наложиш вето върху текстове, които ги няма в кодекса, посочи тя.

"До момента нямаме вето, имаме намерение за вето, при това не обявено от президента, а от неговия пресцентър. Вместо да  видим указ с мотиви, ние виждаме едно прессъобщение", коментира Манолова. Дали правилно интерпретират сътрудниците от  пресцентъра това, което е искал да каже президентът, ние само можем да гадаем, добави тя.

Според Манолова мотивите на държавния глава са и достатъчно неоснователни. Електронното гласуване беше определено за противоконституционно по начина, по който беше разписано в Изборния кодекс на ГЕРБ и нямаме причина да смятаме, че в  България и изобщо където и да е съществува специалист, който да направи текстове, които да гарантират тайната на вота, отбеляза  заместник-председателят на парламента. Да пишем противоконституционни текстове в кодекса при положение, че вече  има произнасяне от Конституционния съд, ми звучи абсурдно, допълни тя.

Манолова посочи, че няма текст в кодекса и по отношение на активната регистрация. Дали е за добро или за лошо, той отпадна на второ четене в пленарна зала, уточни тя. Според Манолова избирателните списъци могат да бъдат изчистени след сериозна  реформа в системата на гражданската регистрация, за да е ясно кои граждани живеят в чужбина.

Заместник-председателят на парламента изрази надежда, че час по-скоро президентът ще заяви писмено своите намерения, защото  "противното би означавало, че се опитва да саботира влизането в сила на новия Изборен кодекс и провеждането на евроизборите по  новите изборни правила". Манолова отбеляза, че според всички социологически проучвания над 50-60 процента от хората очакват  нов изборен регламент. Да искаш изборите да се проведат по кодекса на Фидосова е наистина абсурдно, коментира тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1099 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.02.27 | 22:46

6
Млък долна курво
народът

2014.02.27 | 22:46

5
Колко месеца,тая ни лъга че нещо прави,но освен да лапа пари и други атрибути е нямала време-горката
Батко Данчо

2014.02.27 | 20:32

4
да го начукам на всички, които ми цъкат минуси!Да ви го туря в устата!
Батко Данчо

2014.02.27 | 20:32

3
Браво, Майче!Права си, както винаги. Красива и умна. мачкай малоуните гербави!
Георги Димитров е крадец!

2014.02.27 | 20:31

2
Вождът и учителят на българските комунисти е издържал в Берлин трите си любовнички с пари, които е крал от касата на коминтерна!

2014.02.27 | 20:31

1
TAZI BILA KRASIVA HA HA TI NA HD LI J GLEDA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини