Меглена Кунева: Икономиката ни спира

  • 26 февруари 2014 19:23

  • 1818
  • 5
Меглена Кунева: Икономиката ни спира
©

Икономиката спира. Не може най-голямата инвестиция да се оказва 13-те милиарда лева, договорени при влизането на България в ЕС. Център на усилието ни е вдигането на икономиката на крака. Няма ги обещаните от БСП 250 хиляди нова работни места. Това каза в Плевен Меглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите", и член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, съобщиха от пресцентъра на движението.

Кунева допълни, че вече има скок на безработицата с 2 %. Евроизборите трябва да са среда за големия икономически разговор на България, който не се провежда – интереса ни спрямо кризата в Украйна, газовите доставки, европейския прокурор, Агенция за
сигурността на границите, инвестирането в наука и иновации, с кои въпроси да се занимава ЕС и кои да са въпрос на чисто национални решения, земеделието и средствата за фермерите и производителите на селскостопанска продукция, размерът на вноската ни в ЕС, Европейският банков съюз, контролът на европейските средства. Този разговор кога ще се проведе, ако не на европейските избори, попита още Меглена Кунева.

Тя добави, че в новата финансова рамка, в която България няма собствен почерк, има повече от 90 % увеличение за наука, иновации и технологии, но страната, бизнесът и общините не са готови да усвояват тези средства. По думите й, Европа взема курс към малките и средни предприятия, а в България това не се говори дори, не се влага наука в производството на малкия бизнес, държавата не помага в това, има очевиден провал на програмата JEREMIE, която трябваше да подкрепя именно микро-, малкия и среден бизнес.

Тя коментира, че нормална среда, без изчистване на изборните списъци и реформи в правосъдието, няма да се постигне и изрази разочарование, че Изборният кодекс отказа правото на хората да гласуват преференциално, мажоритарно и електронно, въпреки обещанията. Биха могли да изчистят списъците и според сегашното си задължение, както и с активна регистрация, но не желаят да го направят, защото „мъртвите души“ са им по-скъпи от живите, коментира още Кунева и подчерта, че гражданите са в двойна преса – игнорирането на гражданската енергия и глас от една страна и пълният отказ да се остави територия за гражданска инициатива, референдуми и законодателна инициатива, от друга, както например като европейски граждани имаме това право по силата на Лисабонския договор.

По думите й, доверието е валутата на съвременната икономика, а най-добрата социална политика е хората да имат работа. Ние имаме нужда от национално обединение и истински план за икономическия растеж на страната, допълни още Меглена Кунева.

Последвайте канала на

1818 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
4

2014.02.27 | 10:16

5
Пърдон,сбърках Ердоган с Доган.Кукунева да отговори вярно ли е,че реформаторския блок се финансира от Ердоган!

2014.02.27 | 10:13

4
Кукунева да отговори вярно ли е,че реформаторския блок се финансира от Доган!

2014.02.27 | 10:11

3
Ами тя иономиката спря със спирането от теб на двата блока в Козлодуй...
Драгунов

2014.02.27 | 10:04

2
Тя "икономиката ни" тръгвала ли е, че да спира?
Цола Драгойчева

2014.02.27 | 08:28

1
Само така другарко Пръмова, громи капиталистическите врагове на народа. БКП завинаги.

Добави коментар

Водещи новини