МС прие регламентите за новия програмен период 2014-2020 г. на ЕС

  • 26 февруари 2014 13:33

  • 970
  • 0
МС прие регламентите за новия програмен период 2014-2020 г. на ЕС
©

Правителството измени решението от 2012 г., с което е одобрен списъкът с действия, срокове и отговорни институции за изпълнение на предварителните условия за средствата от Европейския съюз за програмен период 2014-2020 г.

Това съобщиха от пресцентъра на кабинета. Предварителните условия за европейските структурни и инвестиционни фондове се въвеждат за първи път с регламентите за новия програмен период. Те представляват задължителни изисквания за осигуряването на достъп до фондовете и конкретни критерии за тяхното изпълнение. Всяка държава-членка на ЕС е длъжна да изпълни всички приложими предварителни условия до предаването на своето споразумение за партньорство 2014-2020 и оперативните програми. Ако има неизпълнени приложими условия, те следва да бъдат реализирани най-късно до 2016 г. За целта трябва да бъде представен план за действие, включващ конкретни ангажименти, отговорни институции и срокове.

Изменението на решението на Министерския съвет е в две основни направления. От една страна се ревизират приложенията към него,  които представят актуалния статус на изпълнение на условията, както и ангажиментите, отговорните институции и сроковете за постигане на неизпълнените към момента условия. По този начин се постига отразяване на напредъка, както и на промените в институционалната среда и в нормативните планове. С тази ревизия са отчетени и получените коментари от Европейската комисия по текстовете и ангажиментите през ноември 2013 г. като част от неформалните преговори по Споразумението за партньорство, пише в съобщението.

Втората част от промените е свързана с отразяването на приетите през декември миналата година регламенти за следващия програмен период. Изменя се както текстът на самото решение като се цитират номерата на регламентите от Официалния вестник на ЕС, така и приложенията, които вече съдържат окончателната редакция на текстовете на условията и критериите за изпълнението им, съобщават от правителствения пресцентър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини