Манолов: Политиците събаряха един по една основите на пенсионната система

  • 25 февруари 2014 19:05

  • 1453
  • 1
Манолов: Политиците събаряха един по една основите на пенсионната система
©

Политиците събаряха един по една основите на пенсионната система, убиваха я съзнателно. Сега дефицитът в НОИ е 2 млрд. лева. През 2008 година бе поредният удар. Тройната коалиция увеличи пенсиите с неразчетени пари веднъж, а втори път намали осигурителната вноска.Това обяви новият шеф на УС на НОИ Димитър Манолов пред БТВ.

„Няма неща, които да не знам в системата. Тя има вътрешни гаранции, но това не ме прави спокоен. Преди години НОИ имаше запаси, с които можеше да направи едномесечно плащане на пенсии. Сега има 2 млрд. лева дефицит. И това стана, след като се получи обезкървяване на входа. Много умни хора го направиха. Това стана по времето на НДСВ, когато Шулева, Велчев и Василев нанесоха първия удар по системата. Като извадиш 6 пункта от 25 %, пращаш системата по дяволите", обясни Манолов.

Манолов каза, че пенсионните фондове ще плащат, но не очакваното от хората.

„Моделът на пенсионната система започна през 1998-а и продължи смислено до 2008-а. Този модел за пенсиониране бе направен с много опит. Сега обаче повечето основни неща, които бяха заложени, ги няма. Факт е, че убивахме модела в последните години и така получихме финансово нестабилна система. Просто е. Намаляваш осигурителните вноски, а в същото време увеличаваш пенсиите и после се чудиш, че имаш 2 млрд. лева дефицит в НОИ.

Няма опасност да не си получаваш пенсиите, но това не е смисълът на осигурителна система. Бе направена схема от действия, за да се разбие системата. Ако е направено с лоша умисъл, е зле. Лошото е, че всички знаят какво трябва да бъде оправено - и в парламента, и в правителството, и социалните партньори знаят какво трябва да се направи, но не го правят, защото реформата е тежка и всеки се опитва да го прехвърли на следващия. Хоризонт на социална политика се прави за 30-50 години. Политикът мисли за четири. Как да стане?", попита Иван Нейков.

Бившият социален министър разви тезата, че в България има дискриминация по полов признак - жените получават по-ниски заплати, реализират се по-трудно от мъжете, работят по-малко, получават по-малки пенсии.

„Добрата система в пенсионната система е отношението 2:1 - 40 години работа, 20 години получаване на пенсии. Какво се получава обаче. Средната продължителност на живота нараства над 20 години и възрастта на пенсия се вдига, защото е зависимост", добави Нейков.

Той коментира и въпроса за фондовете, но визира професионалните фондове. „Те направиха много добра доходност за последните две години, след като обявиха 7%. По въпроса за фондовете проблемът е в това, че на голяма част от хората не са им плащали осигуровките", завърши Нейков.

Последвайте канала на

1453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
столетник

2014.02.26 | 14:05

1
значи 20 години получаване на пенсия, но първо работа 40 г, абе умник,зада имаш40г работа трябва да живееш50г вработоспособна възраст или ако започнеш работа на 20 се пенсионираш на 70, ей кретен хората умират на 50 56, защо не погледнеш некролозите, или столетниците получават 25г пенсия ,бравос

Добави коментар

Водещи новини