Димитров: Законът за Сметната палата поражда риск за злоупотреба на власт

  • 21 февруари 2014 07:48

  • 957
  • 1
Димитров: Законът за Сметната палата поражда риск за злоупотреба на власт
©

В този закон за Сметната палата няма нито един читав мотив. Той буди насмешка. Трябвало да има колегия, то и сега има такава - ние сме трима и сме професионалисти. Имаме по 15 години професионален стаж по одита. Ако на вносителите на закона им стиска, нека да седнат срещу нас в телевизионно студио и да защитят проекта си. Това заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров в сутрешния блок на БТВ.

За три години има 60 одита на изпълнението, те са изключително професионални и значими. Одит за цените за лекарствата, три одита за енергетика, които бяха подминати в НС с мълчание и други. Българската сметна палата има с какво да се гордее, каза още той.

Свалят се професионалните изисквания за ръководството и за одиторите. Слага се една голяма колегия и тя ще се избира по квотен принцип, а това поражда огромния риск да се злоупотребява с власт. Може да се иска да се раздава индулгенции за нашите хора - приятни доклади за тях, а за другите да се манипулират. Много е опасно, когато се намесят политически и партийни пристрастия в една професионална институция. В Сметната палата може да се назначат хора, които да прокарват интересите на една партия, а неудобните за нея да се наказват, каза още той.

Досега никога не ни е оказвано натиск и не сме имали поръчков доклад, каза още Димитров.

Последвайте канала на

957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.21 | 12:15

1
Данчо това ще измисли. Като не се хареса на управляващите доклада на Сметната палата за управлението при Борисов.

Добави коментар

Водещи новини