Плевнелиев: С БСП имаме конструктивен диалог (видео)

  • 20 февруари 2014 12:26

  • 5322
  • 39
Плевнелиев: С БСП имаме конструктивен диалог (видео)
©

Приключи срещата между държавния глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и представителите на БСП - Янаки Стоилов и Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. По думите на президентът разговорът им е бил конструктивен и пълноценен. "Дебатирахме 9 важни теми. Една от тях е приемането на Изборния кодекс и възможността за въвеждане на вето", заяви президентът, предаде репортер на Novini.bg.

Той подчерта, че ИК е приет на 50% в НС и ако налага вето, то него прави, за да пречи на дадена политическа партия, а го прави само тогава, когато има ясни аргументи за това. Към този момент неговите експерти следят внимателно дебатите в НС за ИК и след като бъде изцяло приет в рамките на законовия срок, президентът ще се произнесе. "Но дори и да се стигне до вето, то то ще е с ясни аргументи и причини за това", наблегна отново Плевнелиев.

Втората голяма тема, която е обсъдена и по която също са имали единогласие е осъждането на всякаква форма на екстремизъм в страната, която се наблюдава в последните дни, както и използването на езика на омразата. Плевнелиев подчерта, че при необходимост има готовност да свика КСНС. "Ще следим внимателно процесите на ескалация на напрежението и при нужда ще бъде свикан, но се надявам да не се стигне до това и разума да надделее", каза държавният глава.

Следващата голяма тема, която е обсъждана е въпросът за референдума. "Законът за референдумите трябва да е подобрен, тъй като референдумът е важен инструмент на демокрацията", коментира той. По думите му тук имат различия със социалистите. БСП категорично смята, че на евроизборите не може да бъде проведен референдум. А държавният глава е на мнение, че на всички избори, без значение какви са, трябва да се пита народа, за да се засили демократичното управление на страната.

Обсъждана е икономическата политика и това, че трябва да се поставя акцент върху реиндустриализацията, която е бъдещето на страната. "Да не се връщаме към Химко и Кремиковци, а да бъдем ориентирани към иновативните технологии", призова Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той подчерта, че трябва да бъдат създадени клъстъри. Икономическата политика трябва да доведе до повишаване на доходите, и икономически растеж на страна. Обсъждан е и въпросът за младежката безработица и това, че не може икономически растеж без образование. И БСП , И президента са съгласни, че през 2014 трябва да се приема Закона за средното образование, да бъде въведена дуалната система, която ще осигури връзката между образование и бизнес.

Не на последно място е и електронна България - електронно здравеопазване и електронно правителство, смята той. По думите му електронното правителство трябва да бъде въведено колкото е възможно по-бързо и да бъдат създадени необходимите закони за това. Що се отнася до енергийната политика в страната, Плевнелиев каза, че ДКЕВР не изпълнява ролята на независим държавен регулатор, а за една година единствено са сменени шефовете му.

Пълно единогласие с БСП имат и за демографския срив в страната и политиката, която трябва да бъде изработена за справянето с нея. "Трябва да се работи в тази посока - социална и здравна реформа", каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Янаки Стоилов заяви, че с Плевнелиев имат различия освен за ИК и за Наказателния кодекс. По думите му трябва да има широка обществена дискусия за НК. Той подчерта, че правителството прави всичко възможно за справяне на проблемите в здравеопазването, както и това, че скоро ще се въведе електронната здравна карта.

Плевнелиев подчерта, че ще спази конституционни срок за определянето на дата за провеждането на избори.

Последвайте канала на

5322 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар
Balanov

2014.02.22 | 00:14

39
Плевнелиев първо ще се консултира с Борисов и тогава ще вземе решение за каквото и да било.
Gargamel

2014.02.22 | 00:14

38
Този човек не става за президент.
Димитров

2014.02.22 | 00:14

37
Плевнелиев е жалък в тази си роля.Той се опитва по всякакъв начин да свали правителството и всички знаят, че ще върне избирателния кодекс.
Смешник

2014.02.22 | 00:13

36
Държавния глава се опитва да си придава тежест, но е смешен.
Интригант

2014.02.22 | 00:13

35
Президент, а само интриги плете.
Danailov

2014.02.22 | 00:13

34
Като не наложи вето на Изборния кодекс на Искра Фидосова, сега президентът ще има най-малко основание да наложи вето.
European

2014.02.22 | 00:13

33
Предлагам с изборите за Европарламент и избори за президент!
Глас народен!

2014.02.21 | 06:51

32
Блгарският народ отхвърля комунизма!

2014.02.21 | 01:35

31
орешарски, сидеров и местан са продажници. 8 месеца крадат и се не наяждат. олигарски трябваше вече едно 60 000 работни места да е открил
Льольо

2014.02.21 | 01:34

30
Какъв диалог, като само си мълчал, отлагал и си се извинявал!?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини