Плвдивчанка осъди приема в детските градини

  • 18 февруари 2014 07:44

  • 1084
  • 0
Плвдивчанка осъди приема в детските градини
©

Пловдивският районен съд излезе с безпрецедентно решение по казус, който за първи път се гледа в Съдебна палата. Става дума за приема в детските градини, който съдът под тепетата определи в частта за критериите си като дискриминационен, пише "Стандарт".

Всичко започва с жалба на пловдивчанката Радостина Цанева, че е получила пет отказа синът й да бъде приет в детско заведение. 3-годишният Християн имал подадени документи в пет детски градини, които се намират в района, където живее семейство Цаневи в Пловдив - "Северен". Момченцето обаче не успяло да попадне в нито един от списъците с приети деца, тъй като нямало достатъчно точки, които се събират за участие в класацията. Причината била, че по адрес на местоработата си и двамата родители губели по точки. Този критерий от наредбата за приема в забавачка дава предимство на деца, чиито родители работят в района на детската градина.

Майката на Християн Радостина обаче ходела на работа в друг квартал, а бащата дори работел извън Пловдив. Единственото предимство, което семейството имало при кандидатстването, било, че адресната им регистрация била в "Северен", но това изобщо не било достатъчно. След провала за прием в детско заведение семейството завело дело, което спечелило. Съдът се произнесъл, че критерият за адреса на местоработата трябва да отпадне от наредбата за приема на малчуганите като дискриминационен. Другите критерии, които носят на хлапетата бонус точки освен адресната регистрация, са родители военнослужещи, самотни родители или починали майка или баща.

Заради казуса от община Пловдив са обсъдили промените във въпросната наредба за прием в детските заведения, които вече са гласувани от Общинския съвет. Така от 1 април отпада критерият за адреса на местоработата на родителите. По същия начин в столицата майки са атакували приема с предимство на деца, чиито родители работят в детски градини. Тази точка от наредбата отпада от април и в Пловдив, без тук да са водени съдебни дела, обясниха от общинската администрация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини