Георги Първанов иска президентска република

  • 17 февруари 2014 06:34

  • 2678
  • 10
Георги Първанов иска президентска република
©

Бившият държавен глава Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в открито се обяви вчера за събаряне на устоите на сегашното управление и преминаване към президентска република с приемане на нова конституция.

Парламентарната република показа редица дефекти не можем да я браним просто така, не е работеща. Трябва да има власт с открита публична отговорност. Ако това е един президент с ясно разписани, засилени правомощия, това може да изглежда по различен начин”, прокара идеите си Първанов на сбирка в Добрич с привържениците на проекта му АБВ. Той се закани да стане инициатор на широка дискусия след европейските изброи, с която постепенно да наложи визията си в обществото за държавно управление със засилена роля на президента. За целта щял да впрегне собственото си движение АБВ, като експертите в него ще бъдат натоварени с проучването на световния опит.

Френската република е един добър модел, зададе Първанов насоки отсега и даде да се разбере, че е готов да отиде далеч в разписването на широки правомощия на президента.

Така на практика бившият държавен глава потвърди информацията, че е задействана задкулисна машина за погазване на политическия модел у нас. Моторът й е лъсналата вече коалиция „Мишо Бирата”, в която освен Първанов, известен и с ДС псевдонима си Гоце, влизат още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Реформаторският блок, а техен основен поддръжник е и президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Чрез свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция те целят преобразуване на държавата в президентска република. Заверата обслужва заветната мечта на Борисов – да стане държавен глава след вота през 2016 г. с широки правомощия, които да му гарантират еднолично управление. Първанов от своя страна щял да получи силно рамо от експремиера за овладяването на БСП.

Схемата бе потвърдена в един тон вчера и от редиците на ГЕРБ и Реформаторския блок. „За мен е чест да съм консултант на ГЕРБ по толкова важен въпрос – свикване на Велико народно събрание, нова конституция и радикална конституционна реформа”, обяви бившият конституционен съдия Георги Марков в пламенно слово пред делегатите на вчерашното националното събрание на партията на Борисов. Така той даде да се разбере, че скалъпването на нов основен закон на страната вече е в ход.

„Има неща, за които е по-добре да се мине през Велико народно събрание и нова конституция. Според мен трябва да се върви към това съвсем нормално, спокойно и с необходимата доза здрав разум, без прекалено фойерверки в приказките”, поде вчера темата пред БНР и един от лидерите на т.нар. реформатори – Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Последвайте канала на

2678 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
48 Такт

2014.02.23 | 07:30

3
Не разбирам какво толкова пискате против това. Президентската република е по-добър модел то нашия, който се вижда че 25 години НЕ работи.
AJ4A

2014.11.23 | 10:40

10
Не работи, заради такива като агент Гоце!!! И защо си мислите, че ще проработи като тези, заради които досега системата не е работила като хората, пак ще ръководят държавата?!?!?! Не е проблема в системата ПРОБЛЕМЪТ Е В ПОЛИТИЦИТЕ - все на Кремъл верни слуги и подлоги!!!! Чрез предатели като И.К., Ж.Ж., П.С., С.С., Б.Б, Ф.Д. и т.н. си гарантираха властта за 25 години, а сега е време по друг начин да си гарантират властта и за следващите поне 25 години!!!! А народът простичък, тичка и гласува за същите тези предатели и народоотстъпници, че да легитимира властта им пред целия свят!!!!
БОЗДУГАН

2014.11.23 | 10:40

9
Президентска република ? Да , но с ВОЛЕН СИДЕРОВ като ПРЕЗИДЕНТ , а не с такива предатели като досегашните !Особено с днешния Палячо !

2014.11.23 | 10:39

8
А голям уйй в гъза не иска ли ТРИПЕРОГЛУ Първан ?!ПРЕДАТЕЛ !
toto

2014.11.23 | 10:39

7
ФЕС НЕЩАСТЕН
БСП/ДПС/АТАКА

2014.11.23 | 10:39

6
Ние вече си избрахме за ПОЖИЗНЕН ПРЕЗИДЕНТ със свръх-неограничени пълномощия, любимият на целият ни електорат - АХМЕД ДОГАН ВЕЛИКОЛЕПНИЙ ! А негови везири /за вечни времена/ ще са СерГейчо ,Воленчо ,Лютфито и Дудучко. Ура Другари ,ефендита и обикновении педита!
ДО 1#Геи-атакист

2014.11.23 | 10:38

5
luobo и болния никога няма да бъде.

2014.11.23 | 10:38

4
Става, само дето ти не можеш вече да си президент, а Тиквата никога няма да бъде.
stoiko

2014.02.17 | 12:44

2
Da imame vtori Janukovi4 v Balgaria,4ervenite ni pogotvjat da ni vladejat do aliluja,predatelite na Balgarija trjabva da pramachnem,KGB sasto trjabva da si otide.
Хайм

2014.02.17 | 11:59

1
Дуууд, това е толкова пристрастно написан материал, че не може повече...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини