Кабинетът работи върху интеграционен план за бежанците

  • 13 февруари 2014 17:27

  • 1406
  • 1
Кабинетът работи върху интеграционен план за бежанците
© Булфото

Социалното министерство на България работи по интеграционен план за емигрантите, който да действа след получаването им на бежански статут. Това каза при посещението си в лагера в Харманли министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Премиерът бе посрещнат с викове “Freedom” („Свобода”).

"Целта е сирийските граждани, които останат за по-дълго в България, да ги настаним и интегрираме по подходящ начин." Премиерът призна, че това ще е доста трудно, тъй като в момента намирането на работа е проблем и за много български граждани. Въпреки това уточни, че министър Хасан Адемов е в напреднал стадий в работата си по довършването на плана, като основно средствата ще се търсят през ОП" Човешки ресурси".

В Харманли Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 беше посрещнат от Комитет на сирийците в лагера. В центъра има 1200 бежанци, от които 623 са със зелени карти.

"Минахме през всякакви изпитания през тези 5 месеца, независимо от всичко ние сме много благодарни на българското правителство", заявиха представителите на емигрантите. Пред премиера те изразиха притеснение за децата си, които вече трета година заради размириците в Сирия губят възможността да ходят на училище и излязоха с молба: "Искаме нашите деца да тръгнат вече в училищата, за да продължат своя път".

Бежанците поискаха и повече здравни грижи за децата по бежанските лагери, както и повече толерантност от полицията към тях. Като основна молба обаче те отново посочиха ускоряването на процедурите за получаване на бежански статут. В отговор премиерът посочи, че това е и сред основните приоритети на правителството.

Като стъпка към ускорените процедури министър-председателят посочи, че в Харманлийския лагер, например към петимата сега интервюиращи, ще бъдат назначени още поне четирима.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 разгледа и ремонтираните сгради в лагера. Той определи битовите условия в него а като средни по хубост и предложи да бъде създаден „пожертвователен фонд" за набиране на средства за подобряването им. Сложете в него по някой лев, ще го направя и аз", призова журналистите премиерът.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обяви, че е разпоредил и пълна финансова ревизия за изграждане на 33-километровата ограда по българо-турската граница.
 

Последвайте канала на

1406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Цеко

2014.02.18 | 00:57

1
КАКЪВ КАБИНЕТ , КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ!!! ВЗИМАЙ СИ ЦИГАНИТЕ И ИМИГРАНТИТЕ И ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НЕЩАСТНИК!!!!

Добави коментар

Водещи новини