35 години циганите са нямали право да гласуват

  • 13 февруари 2014 09:36

  • 7452
  • 15
35 години циганите са нямали право да гласуват
© Булфото

В парламентарната история на България е имало забрана цели 35 години циганите да бъдат без избирателни права. Пътят до урните на най-активния електорат е отрязан, припомня "24 часа".

Хората, които само срещу една бира, две кебапчета и няколко лева тичат да пуснат бюлетината си, са поругани.

На българските цигани е отнето изконното право да участват в управлението на държавата.

В Търновската конституция е записано: "Избиратели са всички български граждани, които имат възраст по-горе от 21 година и се ползват с граждански и политически правдини." Този текст заляга в основите на изборното законодателство от 1879 г. насам. Но само на книга!

Избирателният закон е един от най-променяните. Всяка партия, дошла на власт, го моделира по свой образ и подобие, за да спечели и следващия мандат.

На 20 февруари 1901 г. идва на власт правителство с министър-председател Петко Каравелов. Първата работа на новия кабинет е да изготви Закон за изменение избирателния закон. В него е записана поправка за премахване на циганския вот.

Дотогава глава 1, член 4, алинея 6 и 7 забраняват да гласуват "съдържателите на блуднишки домове и просяците". Сега е добавено: "в това число и циганите, които нямат постоянно местожителство, а така също и ония, на които семействата се занимават с просия".

Предлагано е също от избирателно право да бъдат лишени всички цигани нехристияни.

През 1905 г. ромите свикват първия цигански конгрес в историята на човечеството. ВФорумът се събира на 19 декември в столичния локал "Сан Стефано".

Първо пристигат делегатите от Хасково, Кюстендил, Плевен и Бяла Слатина. После идват и останалите, събира се циганският цвят на цяла България.

Циганите са определени кати арийско племе от Индия, или са копти, тоест египтяни. Дошли са на Балканския полуостров в 870 г. по времето на император Никифор Византийски. Като министър-председател през 1901 г. Петко Каравелов ги обявява за "нисша раса" и им отнема избирателните права.

Конгресът получава поздравителни телеграми от Видин, Силистра, Шумен и Варна. От своя страна делегатите изпращат депеша на Фердинанд. Подготвят и две депутации - едната за среща с княза, другата за връзка с председателя на Народното събрание. Не сме нисша раса, настояват ромите! Избирателният закон трябва да бъде поправен!

Светът чува гласа на българските роми, но нашите политици остават глухи за изборното им тегло. Рестрикцията "нехристияни" е премахната чак през 1923 г.

Изискването за "установено местожителство" обаче остава. Целият член е заличен в избирателния закон от 1937 г. по волята на цар Борис III.

Циганите демонстрират какво могат едва след победата на Девети септември 1944 г. До тази дата те еволюират от роялисти към марксисти, както ги наричат по името на Марко Марков.

Във фундаменталния труд "Циганското население в НР България по пътя на социализма" пише: "Социалистическата революция в България, революционните промени във всички сектори на живота, бурният подем на нашата икономика и култура, специалните грижи на Партията, мероприятията на народната власт и активната дейност на Отечествения фронт събудиха творческите сили на циганското население."
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7452 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.06.09 | 12:51

1
ciganite glasuvat 3a gerb re6tu pari,ako ne sa te niama 1 glas da polu4at

2018.02.13 | 01:36

15
Дали са били Герб, Атака или БСП, не е важно въпроса е, че който има кинти идва и си плаща! Сега просто с кинтите са ДПС и Пеевски. Овчи народ сме ние българите! Траем, траем до де умрем и така вечно, ама как иначе от 1400г. държава 700г. под робство! Българите сме като склерозирал пенсионер, помни преди 1000г. кво се е случило, но всичко случило се вчера или преди 1г. вече го е забравил!

2018.02.13 | 01:36

14
"Циганите са определени като арийско племе от Индия" Като ги гледам какви Ариици са само .... По ми мясат на неуспял експеримент, кръстоска между маймуна и индиец.
асд

2015.08.25 | 00:14

13
Правото да гласуваш трябва да се заслужи. Не може да се има по рожденно право. Не може гласа на един неграмотен циганин, който цял живот не работи и паразитира да е равен на гласа на един професор на пример. първия е в тежаст на обществото, а втория гради общество. за времето, в което едно семейство инвестира да отгледаи образова две деца, циганите са вече дядовци и баби на сто циганчета. десет циганета като се размножат по десет пъти? срещу едно две деца при цивилизованите хора. при една и съща тежест на гласовете какво става? вместо умните и трудолюбивите да управляват държавата, започват да я управляват прости, неграмотни и мързеливи паразити. тази псевдо демокрация е по лоша и от псевдо кумонизма. цивилизацията върви в ретриградна посока.
ГЛАСУВАЛ ЗА АТАКА

2015.06.23 | 18:31

12
АКО ТИЯ БРАЗИЛЦИ НЕ ГЛАСУВАТ, ATAKA НЯМА ДА ВЗЕМЕ И ЕДИН ГЛАС

2015.06.23 | 18:31

11
Излиза,че нашите дядовци са били по-умни от нас.
larioja

2015.06.23 | 18:31

10
Значи трябва да се върне този закон, който е прокарал Петко Каравелов...!!!
Образователна Бариера

2015.06.23 | 18:31

9
В днешно време този закон леко трябва да се преобразува за да няма расова дискриминация и да не ни освирка целия свят. Просто трябва да сложат образователна бариера! Който няма завършено ОСНОВНО (може и средно) образование Няма Право да Гласува! След като не си се напрегнал поне малко да си развиеш пипето , то как ще се напрегнеш да решиш кое е добро за теб и хората! Само че много са партиите които се възползват от плащането на избори!
министър

2015.06.23 | 18:30

8
..да не сме луди да им отнемем правото на глас!!! Кой ще гласува тогава за нас?

2015.06.23 | 18:30

7
"в това число и циганите, които нямат постоянно местожителство." - да се чете хубаво. Не всички цигани са били лишени от право на глас...

2015.06.23 | 18:30

6
Ето как трябва да се отнасяме към малцинствата: "В Русия живеят руснаци.Всяко малцинство, независимо от къде е,което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони.Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон.Русия не се нуждае от малцинствата.Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални превилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата дискриминация".Владимир Путин

Добави коментар

Водещи новини