Приеха текстове от ИК

  • 12 февруари 2014 15:23

  • 767
  • 0
Приеха текстове от ИК
©

Депутатите приеха текстове от Изборния кодекс, свързани с образуването на секции в страната.

Гласуването и преброяването на гласовете се извършва по избирателни секции. Кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината не по-късно от 50 дни преди изборния ден и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес. В срока по изречение първо кметът изпраща копие от заповедта на териториалните звена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” в Министерството на регионалното развитие в съответната област. Кметът на общината е длъжен да предостави подходящи помещения за избирателните секции, включително и за секциите за подвижните секционни избирателни комисии, които да осигурят нормалното протичане на изборния ден.

Заповедта на кмета се обявява публично. Тя може да се оспорва от заинтересованите лица в тридневен срок от обявяването й пред районната или общинската избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение, което се обявява публично. Решението на районната или общинската избирателна комисия може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия. Настъпилите промени в номерацията, обхвата и адреса на избирателните секции се отразяват в избирателните списъци за гласуване. Кметовете на общини уведомяват районната или общинската избирателна комисия за адресите на избирателните секции.

При създаване на нова община избирателните секции се образуват от назначения от областния управител временен кмет съгласно чл. 4, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Заповедта се обявява публично и може да се оспорва.
Районната или общинската избирателна комисия формира единните номера на избирателните секции в района или общината съобразно единната номерация на секциите, определена с решение на Централната избирателна комисия, не по-късно от 35 дни преди изборния ден.

Последвайте канала на

767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини