Йовчев към ГЕРБ: Направихте си пиар със Сарафово, подслушванията бяха монопол на Цветанов

  • 10 февруари 2014 14:32

  • 3863
  • 33
Йовчев към ГЕРБ: Направихте си пиар със Сарафово, подслушванията бяха монопол на Цветанов
©

Искам да представя информация за сектор "Сигурност", когато започна управлението ни. Това заяви вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола от трибуната в НС по време на дебатите за внесения вот на недоверие от ГЕРБ.

Ще започна със състоянието му, като че ли върху това бе поставен акцента. Няма да правя задълбочен анализ. Това, което заварихме в началото бе една дебалансирана система с концентриране на голяма власт в ръцете на вътрешния министъра. Имаше голямо подслушване на мобилни телефони. СДОТО бе под контрола на вътрешния министър. Според действащия закон не можеше да има подслушване, ако то не е разрешено от вътрешния министър. Не можеше да се проведе сериозно разследване без знанието на зам. -председателят на най-голямата политически сила, каза още той.

Бившият вътрешен министър многократно е уведомяван за нарушения в СДОТО с доклади. В тях се казва, че има незаконно подслушване и направата на записи. Не се е предоставяла информация в пълен обем, т.е. липсват разговори. След изтеклите записи по скандала "Мишо Бирата" в СДОТО е извършена проверка - установено е,  че на служител му е предоставен неправомерен достъп и той е направил записите. Уволнен е дисциплинарно. При предишното управление е направено така, че контролът и монополът върху подслушванията да бъде запазен. Закупено е оборудване, то не е използвано заради съпротивата на бившия вътрешен министър. Остава въпроса защо е трябвало да се запази монопола, подчерта той.

При предишното управление явно или прикрито се използваха СРС-та не по предназначение. Четяха се СРС-та от парламентарната трибуна. Според действащия закон вътрешния министър реално има възможности да оказва въздействие върху разследванията - как да започне, как да премине и как да приключи. Трябва да отделим внимание и на прилагането на сила. То също са били под контрола на вътрешния министър. 1501 спецоперации са проведени, при 701 случаи силите са използвани неправомерно. ГДБОП е провел 37 операции без да има информация за тях. Възниква въпросът дали специалните операции не са използвани за репресии. Много ясно трябва да си дадем сметка, че при предишното управление е имало случаи, в които се е погазвал грубо закона, имало е идеи за още по-голяма концентрация на власт - закриването на ДАНС и прехвърляното й към МВР. Такъв бе управленският модел на тоталитарната държава. Реформата, която провеждаме е жизненоважна за страната. Монополът и сигурността пораждат дупки в демокрацията, категоричен е вътрешният министър.

Направихме промени - създадохме Държавна агенция "Технически контрол". Министърът вече не знае кой се подслушва, той не разпорежда. С втората част на закона - няма да може да влияе върху разследванията, каза още Йовчев.

По думите му не може да се отдели корупцията от организираната престъпност.

Сблъскахме се с липсата на всякакво управление в сектор "Сигурност". Ще започна с терористичния атентат в Сарафово. Не беше обезопасен района около взрива часове след взрива. Държавна агенция Национална сигурност не бе информирана и нямаше комуникация с нея. Нямаше информация и комуникация между службите. Министерски съвет се изсипа там, дори министъра на финансите бе там да тъпче улики. Беше важен пиара, а не сигурността на хората. Беше ме срам от страната ми. Има планове, но няма кой да ги чете. Много са случаите. Може да се върнем и към случая в Сливен. Министър - председателят преговаряше с похитителя, за да не го набие полицията, след като се предаде. Да не казваме за наводнението в Бисер. Не е ясно чия е вината, но министерски съвет бе там на военна техника. Също така не е ясно чия е отговорността за взривовете около Петолъчката. Напълно в реда на казаното дотук - кризата с бежанците ни удари. Държавата и системата не бе подготвена затова. Нямаше капацитет, нямаше план. На КСНС се обясняваше как ще опънем на една поляна 1000 палатки. Не е ясно кой и защо трябва да подкрепим Дъблинското споразумение, не е ясно кой и защо подкрепи, че сме съгласни на релокация. Пренебрегнати бяха 114 документа. И това трябва да го имаме предвид, когато говорим за състоянието на сектор "Сигурност", категоричен е вицепремиерът.

Увеличихме капацитетът на Държавна агенция по бежанците, увеличихме скоростта за обработване на документи. Правителството показа коренно различен подход при управлението на кризата. Направи се стратегия и се разработи план - ние овладяхме кризата, каза още той.

Сега, в момента се готви закон, в който няма да има значение кой е силовият министър, а ще има заложени механизми, за да можем да се справим с проблеми като тези. Що се отнася до състоянието на МВР - заварихме дезинтегрирана система. Висяща Главна дирекция - без контрол, липса на планиране, висяща администрация. Планираше се отгоре надолу. Имаше разбит агентурен модел. Не знам чия идея е да се разбие РОИ. Сътрудниците в МВР намаляват с 25 %. Имаше неефективно управление на ресурсите, те са изтичали в неправилна посока. Заварихме дупка от 93,9 млн. лева. в бюджета. Ресурсите на министерството са изразходвани за несвоиствени дейности - като сигнално -охранителни дейности, а това е тежък конфликт на интереси. 1701 служители от охранителна полиция са ангажирани с тази дейност и то да подпомагат частни фирми, уточни Йовчев.

По думите му за 2013 година загубите на МВР са над 6 млн. лева. Интересно е защо не е предприето нищо за тези загуби. Установихме изключително порочна практика. Фирма БМВ, която е държавна, закупува принтери, които са с три пъти по-висока цена, също така са закупени бронежелетки, които са негодни. Осъзнавам, че накърнявам нечии интереси за десетки милиони левове.

Категорично премахваме даренията и охранителната дейност, каза още той.

Що се отнася до битовата престъпност, той заяви, че ще положат усилия да отговорят на хорските очаквания. Мит е, че проблемът с битовата престъпност ескалира сега, това не е истина. Представят се  случаи от 2009, 2010  година. Случаите от село Баница и Попина вече са разкрити вече. Хората трайно очакват разрешаване на своя проблем. Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по време на неговия мандат, смята Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Независимо от миграционния поток и от охранителната дейност по протестите, ние се справяме по - добре от предишното правителство, каза още той.

Последвайте канала на

3863 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2014.02.20 | 11:22

31
ГОВОРЕТЕ СИ, ГЕЙБЕРЧЕТА! ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е РАЗКАЗАЛ КАК ЦЕЦО Е ПРИТИСКАЛ НЕГО И ЦАЦАРОВ. ЦЕЦО ОТИВА В ЗАТВОРА.

2014.02.20 | 11:23

33
Ако Пеевски за теб е гарант за истина , значи много си се объркал.

2014.02.10 | 20:46

1
Йовчев не беше ли шеф в ДАНС по времето на ГЕРБ, а и при предишната тройна?

2014.02.20 | 11:23

32
Беше, но го изгонили.Борисов му казал , че се съмнява в него и тои много се обидил и скок!! - в другия отбор.

2014.02.20 | 11:22

30
Подслушвнията бяха мнопол на Алексеи Петров , а всички знаят кои му дърпа конците.Не правете хората на глупави.И сега се подслушва яко.

2014.02.20 | 11:22

29
ГЕЙБЕРИ, ЗАЩО ХОРАТА ИЗРИТАХА ТИКВАТА?

2014.02.20 | 11:22

27
Защо отвличанията спряха когато ГЕРБ дойде на власт и пак започнаха когато подадоха оставка?Визирам случая с дъщерята на Брендо.Еми явно Цоко и Боко са шефове на отвличащите!Абсолютни престъпници са и двамата!

2014.02.20 | 11:22

28
Защото герб закопчаха приближените на бсп трактора и сумиста, които ги правеха. Защо при герб престъпността спадна, а сега при бсп пак се вдига?

2014.02.20 | 11:21

26
Vie ste sram.

2014.02.20 | 11:21

25
ГЕЙБЕРИ, ЗАЩО ТИКВАТА НЕ УПРАВЛЯВА?

2014.02.20 | 11:21

24
Za6toto si tur4in s fes
Овчев НЕ става!

2014.02.20 | 11:20

23
Овчев , Осра се! Не ставаш! Сер-Гей и той се осра! Къв Цветанов бе миризливко!Ти си чиновник, а той е боец! Я марш от МВР-то!
ГЕРБ

2014.02.20 | 11:20

21
Българи ,живеем в тежка политическа и финансова криза Вие знаете,кой лъже и кой казва истината,Гласувайте, Протестирайте,не казвайте пас с 4 валета под ръка, щото няма смисъл и противниците излизат Вие Сте България !!!!

2014.02.20 | 11:20

22
КОИ СА ЧЕТИРИТЕ ВАЛЕТА, БЕ СМЕШНИК?

2014.02.20 | 11:20

20
ТАШЕВА ги РАЗМАЗА ! И Йовчев и ТИКВИТЕ гербаджийски ! ВЕЛИКА Е ! Така говори , с факти , с ясна и последователна мисъл ,че копче не могат да и кажат !

2014.02.20 | 11:19

19
АТАКА има най - качествените депутати !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини